Адвокатите с остра реакция срещу разводите при нотариус

Висшият адвокатски съвет остро възрази срещу лансираната наскоро от депутата от БСП Филип Попов идея разводите по взаимно съгласие да се извършват не от съда, а пред нотариус, съобщи lex.bg.

Бързи разводи при нотариус, за да се облекчи работата на съда

Попов все още не е внесъл конкретни предложения за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), затова от адвокатурата коментират принципно идеята му. Висшият адвокатски съвет я определя като „абсолютно неприемлива и несъвместима с основни принципи на гражданския процес у нас и установените правни традиции“. До момента тя не среща и политическа подкрепа в парламента.

От адвокатурата напомнят, че на нотариусите са възложени публично-правни функции с ограничен характер – да извършват предвидените в закона „нотариални действия“ и те не разполагат с обща компетентност по охранителните производства, подобно на съда.

Смесването на публично-правната удостоверителна функция (с каквато не разполагат пък съдилищата), с общата правораздавателна компетентност на съдилищата, би довело до твърде много проблеми от изцяло принципен характер – с какъв акт нотариусът ще прекратява брака, при положение, че прекратяването на брака по взаимно съгласие става по решение на съда, което има конститутивен ефект; с какъв акт нотариусът ще се произнася по въпроса за издръжката, при положение, че решението в частта за издръжката трябва да има изпълнителна сила и да подлежи на промяна при промяна на обстоятелствата“, заявяват от съвета.

И посочват, че разводът по взаимно съгласие не е формално-правна процедура, каквото е нотариалното производство.

„Разводът, дори когато е по взаимно съгласие, засяга не толкова имуществените отношения, колкото личната и емоционална сфера, при това не само на съпрузите, но и на техните деца. Предоставянето на родителските права, личните отношения между родителите и децата, и преценката дали интересите на децата са защитени по най-добър начин, са въпроси, чиято преценка далеч надхвърля общата удостоверителна компетентност на нотариуса, поради което разрешаването на тези въпроси предполага винаги намесата на съда, който да може да извършва преценка в рамките на общата си правораздавателна компетентност на всички обстоятелства от значение за развода по взаимно съгласие“, пише в становището.

Заради лансираната от Попов идея Висшият адвокатски съвет се е свързал с Нотариалната камара и двете гилдии са се разбрали да се срещнат и да обсъдят въпроса.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София