Facebook

Адвокат Екимджиев: Полфрийман е отвлечен от държавата

Върховният касационен съд трябва да отхвърли като недопустимо искането на главния прокурор за преразглеждане на делото на Джок Полфрийман и връщане на осъдения в затвора, защото тези определения на съда не подлежат на отмяна и възобновяване. Това коментира пред bTV адвокат Михаил Екимджиев.

По думите му, искането на главния прокурор е очевидно политически мотивирано.

„Джок Полфрийман в момента е задържан без правно основание, ситуацията му е на човек, който е отвлечен от държавата и вероятно ще има тежки дипломатически последици от това. Той е държан без правно основание, тъй като главният прокурор няма право да иска отмяна. Така и главният прокурор съучаства в едно тежко правозащитно нарушение“, обясни Михаил Екимджиев.

По думите му това компроментира държавата в целия Европейски съюз и отново създаваме впечатление, че в България няма върховенство на закона.

След решението на съда, Полфрийман е преместен в центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци, където да изчака издаването на нов паспорт.

За мен лично съдебният акт подлежи на незабавно изпълнение и в това няма съмнение, посочи и адвокат Георги Богданов. Според него Джок Полфрийман е трябвало да бъде освободен в съдебната зала.

„Всеки съдебен акт е послание, в случая – яж моли се и обичай и като изтърпиш половината от наказанието, ще те освободим от затвора“, коментира обаче адвокатът и припомни вица, че най-много невинни хора има в затворите.

Според него мотивите на съда за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман са неубедителни.

Австралиецът Джок Полфрийман, осъден на 20 г. за убийството на студента Андрей Монов, беше освободен предсрочно от Централния софийски затвор. Решението на съда провокира обществен отзвук.

В мотивите за решението си магистратите посочиха, че:

– той е изтърпял е повече от половината от наложеното му наказание 20 години „лишаване от свобода“

– работил е непрекъснато през последните 8 години

– завършил дистанционно висше образование в Австралийския университет

– спечелил е дело в съда в Страстбург за това, че неправилно е бил наказан от затвора, а опасността от рецидив е ниска.

Междувременно заради високия обществен интерес съдебният състав, взел решението, изпрати становище до медиите. В него магистратите сочат, че има доказателства за неговото поправяне, както и че предсрочното освобождаване е възможно с изключение на доживотните присъди. А главният прокурор поиска преразглеждане на делото и връщане на осъдения в затвора.

ВКС изтегли за 7-ми октомври делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман с мотива за изключителния му обществен отзвук. Според председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов съдийската колегия е реагирала неадекватно, заемайки за броени дни две противоположни позиции.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София