Facebook

Арх. Борислав Игнатов: Отворените данни ще дадат тласък на стартиращите бизнеси

По покана на BESCO – The Bulgarian Startup Association, арх. Борислав Игнатов, кандидат за кмет на Демократична България, проведе среща с представили на стартъп общността в София.

Обсъдихме конкретните стъпки по дигитализация на общинската администрация, които могат да се постигнат в рамките още на първата година управление на града: SofiaID – въвеждане на електронна идентификация на нивото на столицата, създаване на решение за електронни регистри и пълна електронизация на вътрешния документооборот в общината.

Тези първи стъпки ще позволят впоследствие да се осигури възможността управителите на дружествата и на електронно-упълномощените от тях лица след идентификация със SofiaID да следят всички свои преписки в реално време.

Физическият контакт с администрацията ще бъден сведен до минимум, което ще ускори процесите на административно обслужване и ще намали корупционния риск.

Участниците в срещата обсъдиха и потенциала, който отварянето на всички данни на общината и общинските дружества крие, не само от гледна точка на прозрачност на управление, но и като гарант за взимане на по-информирани бизнес решения и дори за предлагането на нови услуги от страна на частния сектор.

Беше коментирана и идеята да се създадат механизми, с които големите общински предприятия и търговски дружества да възлагат малки пилотни проекти на иновативни и стартиращи предприятия. Пример за възможни пилотни проекти могат да бъдат:

предлагане на решение за мониторинг и намаляване на топлинните загуби в мрежата на Топлофикация; динамично проследяване на свободни места за паркиране и насочване на водачите на автомобили към тях; пилотен проект за използване на геотермалната енергия в централното топлоснабдяване.

„Градът ни има възможност да се превърне в инкубатор за иновации, ако успее да се възползва от потенциала за синергия с предприемаческата общност в града“, каза арх. Игнатов.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София