Facebook

Бизнесът: Спрете с апокалиптичните твърдения за еврото и исканията за референдум

Национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България изразяват пълна подкрепа на решението на Народното събрание, според което страната ни ще излезе от участие във валутно-курсовия механизъм, ако бъде предложен различен от сегашния курс на лева към еврото. По такъв начин техническите промени в чл. 29 на ЗБНБ, поискани от ЕЦБ в хода на водените преговори, елиминират последната формална юридическа пречка пред влизането в ERM II и ЕЗ (еврозоната).

Това се казва в декларация на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), обединяваща четирите водещи работодателски организации в страната, предложена по повод „редица негативни реакции в общественото пространство относно промените в Закона за БНБ (ЗБНБ), предвиждащи от датата на участие на България в механизма на обменните курсове (ERM ІІ) официалният курс на лева към еврото да бъде приравнен на договорения„, съгласно текстове от вече споменавани в други публикации, а вече и във Валутния закон, резолюция на Европейския съвет от 1997 г. и споразумение между ЕЦБ и централните банки на държавите членки извън еврозоната от 2006 г.

Разумният и практически безалтернативен изход от Паричния съвет чрез приемане на еврото при действащия валутен курс е деклариран по категоричен начин в редица официални документи, сред които сключеното споразумение между МС и БНБ от 2004 г. за въвеждане на еврото в България, подчертават от АОБР.

Какво предложи Менда Стоянова: Има ли опасност за валутния борд

В тяхната декларация се настоява да се преустановят „спекулациите и насаждането на негативизъм и апокалиптични очаквания сред нашите съграждани“. Според работодателите, на гражданите е необходимо да бъде предоставяна „своевременно достъпна и компетентна информация за следващите стъпки при изпълнение на плана за присъединяване към ЕЗ“. Както и да бъдат те информиране своевременно и достоверно за „очакваните ефекти и резултатите от преговорния процес по присъединяването на страната ни към в ERM II и ЕЗ“.

По този начин ще бъде подобрена общата информираност и подкрепа на цялото общество за тази стратегическа национална цел, категорични са от АОБР.

В същото време от организацията решително възразяват против „опитите за манипулиране на общественото мнение чрез инициативи за провеждане на лишен от мотиви референдум“. Такъв референдум би бил „несъобразен с Договора за присъединяване към ЕС, който дава съответни права, но и задължава категорично Р България да възприеме еврото и се присъдени към паричния съюз в съответствие с постигнатата договореност“.

От бизнес средите изразяват готовност да бъдат включени в преговорите по присъединяването на страната ни към в ERM II и ЕЗ, „за да може бързо и достоверно да достига информацията до всички граждани, които представляваме. По този начин е възможно заедно да подобрим информационната среда и експертизата, до която има достъп цялото общество по темата.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София