Бойко Борисов: До година и половина визите за САЩ може да паднат

Надяваме се до година и половина визите за САЩ да паднат. Това каза премиерът Бойко Борисов във встъпителните си слова по време на Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, на която присъства и американският посланик Херо Мустафа.

„Що се касае до визите две са важните неща, които ние сме поискали, защото с 36 % се е вдигнал стокооборотът между България и САЩ, 1 милиард и 300 милиона щатски долара е в момента. За първи път въпроса за отпадането на визите беше поставен от президента на САЩ Доналд Тръмп. В момента сме под 10 % в отказа на визи. Февруари месец пристига помощник-държавен секретар по визовия проблем, за да работим и да се надяваме, че в рамките на година, година и нещо ще приключим и тази тема“, добави Борисов.

„Само мирът може да реши проблемите в Близкия Изток. Ще се съобразим с решението на иракския парламент, но нека не забравяме, че войските на НАТО, които са там, са по тяхно искане и стабилизират така крепкото положение след войната“, обясни премиерът. 

Вижте още снимки тук>>>

„Първо ми позволете да изкажа своите съболезнования за самолетната катастрофа в Техеран, защото това са много граждани на Европейския съюз. Няма наши граждани, но това не значи, че не ни е мъчно“, каза премиерът Бойко Борисов в изявлението си на стратегическата среща за диалог между САЩ и България.

„Няколко пъти се подчерта от нашите американски колеги, че тези пет сесии днес по всички стратегически теми – разговори на експертите, е договаряно около година и половина. Господин Съливън беше в София, имах и срещи с Помпейо, както и с президента Тръмп“, каза Борисов.

„Решихме България и САЩ да имат геостратегическо сътрудничество. Защото това е важно както за България, така и за региона, така и за САЩ. Когато се изстрелват ракети, не е най мирното време. И Иран, и Ирак, и Сирия са в непосредствена близост до България – това е един много сложен регион. Радвам се, че Щатите разбраха, че можем да направим по-добро място за живеене на гражданите на този регион и второ – да гарантираме правата и свободите, които си поставихме за цели. Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток. Ние, разбира се, че ще се съобразим с решението на иракския парламент“, каза още Борисов.

По думите му по време на сесиите България и САЩ най-лесно ще договорят стратегическите си отношения в областта на сигурността и отбраната и това е и причината това да е първата тема.

„Във военното сътрудничество са ни най-ясни и безпроблемни отношенията. Закупихме, както обещахме на нашите военнослужещи, най-добрия самолет в региона. Двустранното сътрудничество във военната област е това, което Каракачанов ще обсъжда на една от сесиите и днес ще договаря. И то не само за закупуването на самолетите, която е сделка, показваща истински натовски отбранителни способности. Провеждат се много учения в България, хиляди американски военнослужещи идват да се подготвят в прекрасни условия в базата Ново село. По тази тема най-бързо можем да продължим напред“, обясни премиерът.

Борисов коментира и проблема с миграцията след създалите се проблеми в Гърция, като посочи, че в България проблем с това няма.

„Имаме нулев миграция и това го постигаме не само с нашите ефективни действия. Това е на база и на двустранните ни отношения с Турция. Турската страна пази границата с България така,както и ние я пазим и аз не мога да не отговоря със същия жест на любезност на турския колега и това американските, колеги го знаят“, обясни Борисов.

Борисов акцентира и на значението на ОИСР и тъй като по думите му гласът на САЩ в организацията е най-силен, заяви, че България се надява на подкрепа на базата на петте сесии, които ще се проведат в днешния ден.

По въпроса за Северна Македония премиерът отбеляза, че страната ни е направила огромни усилия и подписването на Договора за добросъседство е било крачка към подписването и на Преспанското споразумение между Северна Македония и Гърция.

„Това им даде тласък уверено да вървят по пътя към НАТО и ЕС“, отбеляза Бойко Борисов.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София