Борисов: Всеки ден се чувам с президента Радев, изненадан съм

Всеки ден се чувам с президента Румен Радев, заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг на Министерския съвет. Коментарът му е по повод наложеното вето от страна на държавния глава върху част от Закона за извънредното положение.

„Темата на брифинга трябваше да е друга. Но се промениха нещата и ще ви спестя и въпроси. Действително много интересно е това, което се случва и доста неочаквано за мен. Защото от неделя до днес ние сме провели две срещи с Румен Радев – първата е по моя инициатива, второта по инициатива на Румен Радев. Всеки ден му се обаждам и му долагам новото и какво правим, включително и вчера. Той се обади днес да каже за двата мотива, с които връща закона. Разбира се , той услужливо забрави да каже, че това е по предложение на БСП – точките за спекулата. Понеже аз винаги казвам истината, няма да го спестя това. Дариткова ми се обади и ми каза, че БСП искат да излизат от залата, ако не приемат техните предложения за спекулата. И сега същото казва той“, каза Борисов.

„Сега те ни връщат точно тези предложения от зрелия социализъм, когато цитрусите се продаваха отзад. Помним Лукановата и Виденовата зима, когато събориха банките, няколко национални катастрофи… Но приехме тези мерки, за да има консенсус и той каза, че знае. Второто, за което каза, че ще върне закона, е заради думата „невярна информация“, като е ясно, че това цели само тези, които изнасят зловредна информация. Днес сутринта видяхте – проф. Костов и проф. Мутафчийски, които имат стара вражда отдавна, се съгласиха да работят заедно в името на народа. Аз говорих и с проф. Мутафчийски, защото искаме всеки, който е професор да се включи. Има нужда от това именно за осмисляне и изработване на последващите мерки, защото никой не знае колко ще продължи тази пандемия. Не искаме да оставим професори и хора, които могат да помогнат, а да чуем тяхното мнение. В съвета ще влязат и председателя зъболекарския съюз. В тази ситуация се ръководим единствено и само от мнението на експертите“, сподели още премиерът.

Борисов отново се върна на темата с ветото и заяви, че недоумява как Радев може за ден-два да си промени мнението и да говори различни неща.

„Вие, медиите, видяхте, как в президенството говорихме заедно и как мерките на правтилеството определи като най-добрите в Европа. Италия, Испания, Великобритания дават за пример България. По предписание на щаба ние едно по едно бързо затворих местата, където има струпване на хора. Виждате, че и Великобритания само за няколко дни изпълни всички наши мерки“, каза още Борисов.

Той бе категоричен, че правителството няма да допусне да се стигне до намаляване на пенсиите.

Премиерът обясни още, че единственото, за което евентуално ще се използва армията, е да върши работата на полицаи и пожарникари, ако техният състав временно намалее.

„Най-лесно е да отворим резервите на държавата. Но никой не знае колко дълго ще продължи кризата. Нека като видим за колко време ще е тази гадост – 1-2-3 месеца ли ще е? Тогава ще извадим пари за засегнатите“, поясни Борисов.

Той коментира и темата с лекарствата, за които се смята, че помагат при лечението на заразени с коронавирус. И бе категоричен, че държавата прави всичко възможно да се сдобием със субстанциите. „Когато това стане, големите ни фармацевтични компании имат готовност да започнат производство“, обясни премиерът.

Първата ни задача в тази пандемия е да защитим живота и здравето на хората, каза Бойко Борисов.

Изведнъж сега разни бизнесмени, които се наричат олигарси, искат цялата тежест да падне върху държавата. Започват да искат милиарди левове да се похарчат. Второто след здравето и живота на хората, е нашите пенсионери да имат гарантирани пенсии. Не е далеч времето, когато пенсиите бяха три долара на месец „и то по време на управление на партията на президента Радев“, каза Борисов. До последно ще стискаме да има гарантирани пенсии. Защото никой не може да каже колко ще продължи пандемията.

В болниците имаме 30 души, а се готвим за пик от четири хиляди души, каза премиерът Борисов.

Той изрази недоумение от реакцията на президента Радев и за мотивите за връщането на част от закона за извънредно положение. Той посочи, че управляващите ще извадят предложенията на БСП, които са приети в закона. Ще бъде променена фразата за „невярна информация“, за която в закона има рестрикции. Борисов посочи, че армията само ще помага на полиция, пожарникари и медици в овладяването на пандемията.

„Обяснил съм на президента защо така се стискаме – следващия месец бюджетът ще усети разликата и тя ще е огромна. За да се направят на добрите, те казват – „дайте да дадем на всички“.

Аз съм отговорен човек, затова бюджетите, затова всичките ни бюджети за тези 3 години сме казвали – расте брутния продукт, имаме стабилен фискален резерв, пада безработицата.

По 200 предпазни шлема на ден правим, не могат да се нарадват докторите, веднага ги даваме да се тестват на първа линия за тези, които са.

Готови пари лесно се харчат, но това е за фронта, за нашите доктори лаборанти“, подчерта премиерът.

Никой не знае какво ще се случи в света. Тези, които имат добри активи ги продават, това е притеснително. Бюджетът на ЕС не е приет, а е и с 6 милиарда по-малък. Тази европейска солидарност се разби на пух и прах. Знам прекрасно, че ако не се подпомогне бизнеса престава да работи, но в същото време трябва да се платят заплати, пенсии, социални. 400 – 500 милиона евро могат да се ползват от останалите европейски програми. Европа дава по-малко пари от преди, ако искаш да вземеш пари спри някоя програма и претрансформирай за коронавируса. 

Не съм чул до тук някой президент на друга държава да е критикувал правителството, което е на война. Да се обединяваме само тогава можем да минем през кризата, заяви Борисов и се обърна към президента „Не пожелавай властта, защото може да стане твоя и тогава какво ще те правим“. 

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София