Борисов: Убеден съм, че в ЕК ще имаме ресор, който ще ни хареса и ще бъде достоен (видео)

Премиерът Бойко Борисов коментира за първи път появилата се неофициална информация, че България ще получи ресор „Образование и култура“ в новата Европейска комисия. Още вчера се разбра, че няма взето такова решение и тепърва ще се решава какво ще е разпределението.

ЕК не потвърди, че България ще получи ресор "Образование и култура"

„За ресори е грешно да се говори, защото все някоя държава ще отреагира. Аз съм убеден, че ще имаме ресор, който хем ще ни хареса, хем ще е модерен и ще е достоен за България. И с поне 3 пъти по-голямо финансиране от сегашния. Това е, което мога да кажа към днешна дата. Уважението към председателя на комисията (Урсула фон дер Лайен – б.р.) и молбата й тогава беше такава – за това и не дадохме да се задават въпроси, аз обясних, не знам защо продължават да го коментират. Но това е факт – те помолиха докато не се сформира комисията – не знам италианците дадоха ли си комисар, не бяха дали още, да не се коментира. Когато се сформира цялото правителство с ресорите, ще излезем и ще го коментираме“, категоричен бе премиерът пред журналисти.

Той обаче отказа да отговари на въпрос по темата за Шенген, след като преди дни изненадващо заяви на форум в Берлин, че към днешна дата той е против страната ни да влиза, защото ще има негативи.

Снимка: Министерски съвет

Борисов присъства на откриването на модернизираната учебна база на Национална спортна академия „Васил Левски“ на ул. „Гургулят“ 1, където дойде и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Близо 1 милиард лева се отпускат за образователна инфраструктура в страната. Хейтърите утре могат да кажат, че има конфликт на интереси, защото в тази сграда съм защитавал докторантура. Не само, че я спасихме от кражба тази сграда, а те ми говорят за корупция и глупости. Бази, които струват десетки милиони, не позволихме да бъдат откраднати и дадохме, а ги дадохме на Академията, да ги стопанисва“, заяви той.

„Да сме живи и здрави. Господ да е с нас. И само работа – показваш и оставяш да коментират. Да покажем на БСП какво е – осветление, нови дъски. Но им остави снимките, да видят какво беше. Защото много бързо забравят какво беше преди 10 години, но да не богохулстваме“, заръча министър-председателят на Фандъкова.

Навремето до „Симеоново“ имаше рейс, викахме му „300 и пеш“. Спираше ни в „Младост“ и до „Симеоново“ ходехме пеш, никой не ни питаше. Студ, виелици. А сега си имаме сграда в центъра на София. В центъра на града да имаш университет е много удобно“, припомни Борисов.

Общото финансиране на обекта е 3 755 636 лв., осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., а националното финансиране е в размер на 525 000 лв. Обновяването на учебната база на академията включва ремонт на старата сграда и изграждане на нова зала за спорт. В нея се обучават предимно студенти от приоритетните направления „Педагогика на обучението“ и „Спорт“.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София