България и САЩ започват стратегически разговор за отбрана, енергетика, правораздаване

Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа ще открият Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, която ще се проведе в сряда, 8 януари, с участието на американска делегация, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

В срещата ще участва заместник-държавният секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл, който ще ръководи американската делегация.

В рамките на форума в отделни панели ще бъдат обсъдени глобални въпроси, теми от сферата на отбраната, сигурността, икономиката, търговията, енергетиката, върховенството на закона.

Срещата на премиера Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом на 25 ноември 2019 г. затвърди стратегическия характер на партньорството на България със САЩ. В този контекст на нов импулс в отношенията между двете страни у нас се провежда Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, посочват от пресслужбата на Министерския съвет.

Сигурност и отбрана

Във фокуса на форума ще бъдат установените отлични отношения в областта на сигурността и отбраната както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО.

На среща днес, 7 януари, беше обсъден старта на 10-годишен двустранен план за отбрана между България и САЩ. Това се случи на среща между министърът на отбраната Красимир Каракачанов и посланик Херо Мустафа. В разговорите се включи и гостуващият у нас Алтън Биланд, директор на Отдела за европейска политика, Централна и Южна Европа, към кабинета на секретаря по отбраната на САЩ в Департамента по отбраната. Той ще участва в стратегическия диалог между САЩ и България утре. Избистрени са водещите точки на българо-американската „Пътна карта 2020 – 2030“ и бърз график за нейното изпълнение.

Както е известно, България превиши минималния евроатлантически (и американски) праг за военни разходи в размер на 2% от брутния вътрешен продукт, достигайки през 2019 г. до 3.1%. По тази тема Тръмп е категоричен: никакво отстъпление от набелязаната цел.

Икономика и търговия

Ще се постави акцент също върху по-нататъшното задълбочаване на търговско-икономически отношения между България и САЩ. През 2018 г. беше отчетен ръст на двустранната търговия със стоки от 36 процента.

България и САЩ дават ход на двустранен план за отбрана

Предварителните данни на Министерството на икономиката за периода януари-септември 2019 г. показват ново увеличение на двустранния стокообмен от 3,7 процента на годишна база, се посочва в съобщението.

Енергетика

В рамките на събитието ще се дискутира още сътрудничеството със САЩ в областта на енергетиката и изпълнението на приоритетни инфраструктурни проекти в сектора, така че България да запази ключовата си роля на газовата карта на Европа.

За САЩ са стратегически важни енергийните доставки в България – на американски втечнен газ и на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Доналд Тръмп вече благослови проектите за газовия хъб „Балкан“, „Балкански поток“ и интерконекора с Гърция.

Херо Мустафа: Корупцията е един от проблемите на региона и пречи на икономическия растеж

Върховенството на закона

В програмата на срещата е включена и работна сесия „Върховенство на закона“. Посолството на САЩ вече има в състава си нов постоянен съветник по юридическите въпроси – Джесика Ким, която днес бе представена от Херо Мустафа поотделно на премиера Борисов и на правосъдния министър Данаил Кирилов. Наскоро посланик Мустафа заяви на форум в София, че корупцията не е изолиран проблем и че пречи на икономическия растеж в региона, както и на правителствата да развиват своите страни.

Да припомним, че Бойко Борисов и Херо Мустафа проведоха на 6 януари „подгряваща“ среща по тези, а и по горещи международни теми.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София