ВАС потвърди конфликт на интереси при кмета на Ботевград

Върховният административен съд потвърди конфликт на интереси при кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, съобщиха от съда, цитиран от БТА. Решението е окончателно.

Кметът на Несебър на свобода срещу 40 000 лв. гаранция?

Гавалюгов е бил съдружник във фирма, като през 2015 г. е прехвърлил своя дял на жената, с която към онзи момент е живеел на семейни начала и с която имат общи деца. На следващия ден след прехвърлянето, и след встъпването си в длъжност като кмет, е издал заповед за прекратяване на четири административни производства по премахване на незаконни строежи – „въздушна кабелна интернет мрежа“, изградени от въпросното дружество.

През юни т.г. съдът отмени решението на антикорупционната комисия КПКОНПИ, с което бе установен конфликт на интереси на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. Според комисията той е нарушил закона, защото след избирането му на поста е прекратил производства за премахване на кабелни мрежи на фирмата, която е управлявал преди да стане кмет.

По разпореждане на бившия кмет Георги Георгиев общински служители правят проверка на кабелни мрежи, изградени от фирмата на Гавалюгов. Констатират, че са незаконни и трябва да се премахнат. Гавалюгов първо обжалва, а след това печели изборите и като кмет издава заповеди за прекратяване на производствата.

„Комисията приема, че при издаване на заповедите Гавалюгов е бил повлиян от частния интерес на свързаното с него лице. В конкретния случай частният интерес на свързаното лице се изразява в това образуваните срещу дружеството, в което тя е съдружник, административни производства да бъдат прекратени. Облагата се изразява в избягване на санкция – в случая – премахване на незаконни строежи.

Налагането на санкция неминуемо ще се отрази на имуществото и дейността на дружеството, което от своя страна ще рефлектира в патримониума на свързаното лице“, пишеше в решението на КПКОНПИ. На различни адреси Според административния съд на София-област обаче конфликт на интереси няма, тъй като липсва една от основните предпоставки Гавалюгов и майката на децата му да се считат за свързани лица – общ адрес. Това е ключово, защото никъде в законодателството няма определение за „фактическо съжителство“, в каквото е бил Гавалюгов, а само за „семейство“. Освен тези, сключили граждански брак, то включва и „съвместно живеещи родители без сключен граждански брак, които съжителстват на един настоящ адрес“, заедно с децата им до определена възраст. Случаят на Гавалюгов не попада в тази хипотеза, тъй като двамата живеят на различни адреси. От КПКОНПИ са приели, че двамата са в съжителство, защото имат общи деца и трябва да се грижат за тях, но това не е правилно, разсъждава съдия Мария Попова.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София