Facebook

Водещият производител Сингапур превключва на „зелено“ палмово масло

Сингапур може да се превърне в първата страна в света, която използва само устойчиво палмово масло като част от „зелените“ усилия за справяне с горските пожари и замърсяването на въздуха, които са истинско бедствие в Югоизточна Азия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Палмовото масло е най-използваното масло и се открива във всичко от маргарина до сапуна. Производството му води до обезлесяване, пожари и експлоатация на човешки труд, твърдят екологични организации.

В опит да спре тази тенденция благотворителна организация в Сингапур – страната, където се намират най-големите компании за палмово масло в света – ще започне през януари опитите си да накара местния бизнес да се ангажира да използва само зелено и съобразено с етичните правила палмово масло.

Целта е целият град-държава с около 6 милиона жители да превключи на тази вълна до 2023 година, изтъкна изпълнителният директор на благотворителната организация „Народно движение за спиране на смога“ Бенджамин Тей.

„Това е символична стъпка за Сингапур“, заяви той по телефона, добавяйки,че няколко марки ресторанти вече са се ангажирали да употребяват само устойчиво палмово масло.

Практиките за отсичане и изгаряне, които се свързват с производството на палмово масло, често са посочвани като причина за ежегодните пожари в индионезийските гори, които създават гъста мъгла в небето над големи части от региона, включително и в Сингапур.

Инициативата на благотворителната организация получава и техническа помощ от търговеца на стоки, който е листван на Сингапурската борса Уилмър интернешънъл (Wilmar International) и ще се съсредоточи първоначално върху ресторантите и палмовото масло за готвене, преди да се насочи и към други бизнес дейности.

Контролният орган за индустрията за произвдодството на палмово масло, която генерира десетки милиарди долари – прие миналата година набор от по-стриктни мерки, които включват забрана за отсичане на дървета или използването на богати на въглерод торфища в плантациите.

Растениевъдите и еколозите обаче предупреждават, че новите правила ще са успешни само ако марките и потребителите се включат и купуват по-големи количества сертифицирано като етично палмово масло, отбелязва Ройтерс.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София