Всички проби, изследвани на 26 февруари за новия вирус, са отрицателни

Всички проби, изследвани днес за коронавирус COVID-19, са отрицателни, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

В Националната референтна лаборатория за новия коронавирус COVID-19 са изследвани девет проби на лежащо болни граждани, настанени в лечебни заведения в Стара Загора, Хасково, Шумен, Варна и Бургас. Всички те са отрицателни.

Отрицателни са и всички проби, изследвани във Военномедицинска академия.

В Националната референтна лаборатория по-късно днес са постъпили проби от Русе, резултатите от които ще излязат утре, 27 февруари.

Междувременно мъж на 32 години от Велинград, пристигнал от Италия, е транспортиран до МБАЛ – Пазарджик днес след обяд, за да му бъде направена консултация в държавната болница за евентуална вероятност за зараза от коронавирус. Това съобщи директорът на РЗИ – Пазарджик д-р Фани Петрова на провелото се днес извънредно заседание на Областния щаб за борба с коронавирус, свикано от областният управител, предаде БТА.

Мъжът се почувствал неразположен и вдигнал температура след като се прибрал от Италия. Обърнал се към личния си лекар, но не се повлиял от назначеното му лечение, в резултат на което днес сутринта на тел. 112 е подаден сигнал. Незабавно са предприети мерки за довеждането му в МБАЛ – Пазарджик с линейка и след прегледа тук ще стане ясно как ще се проведе хоспитализацията и лечението му.

На заседанието е съобщено още, че от осем дни се наблюдава студентка от Пазарджик в Китай, но до момента няма признаци на заболяването.

Под доброволна карантина са петима ученици и двама учители от СОУ „Димитър Гачев“ в Пазарджик, които се върнали от Италия във вторник след еднодневен престой. До момента няма влошаване на здравословното им състояние.

По думите на участниците в Областния щаб няма основание за паника, но е необходимо хората да бъдат отговорни към собственото си здраве и здравето на околните.

На страницата на РЗИ – Пазарджик са публикувани всички мерки, които трябва да предприемат болници, лекари, пътувалите зад граница и всички граждани.

В болницата в Габрово пък е приет италиански гражданин с висока температура и хрема. Мъжът е собственик на шивашка фирма в града и се е прибрал Габрово в понеделник от Италия. Той не живее в наблюдаваните за коронавирус области, но превантивно е настанен за наблюдение.

Състоянието му не е тежко, потвърди за NOVA управителят на лечебното заведение д-р Минко Михов. Направени са му тестове за COVID-19. Резултатите ще излязат след два дни.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София