Facebook

В България пристигна висш представител на Държавния департамент на САЩ

Заместник-помощник държавният секретар на Съединените щати Матю Палмър пристигна на посещение в България. Това съобщи на фейсбук страницата си посолството на Съединените щати у нас.

Палмър е тук, за да се консултира с българското правителство за Западните Балкани като продължение на успешния стратегически диалог на високо ниво, който двете страни започнаха през януари, допълват от американското посолство.

В съвместно изявление двете страни заявиха в началото на миналия месец, че „както България, така и САЩ искат Западните Балкани да бъдат процъфтяващ и преуспяващ регион, напълно интегриран в евро-атлантическите институции; регион, който откликва и подкрепя нуждите на хората“. За това, според съвместното изявление, е нужна политическа смелост и визия в цяла Европа.

Матю Палмър ще разговаря с българските власти за Западните Балкани

Матю Палмър ще разговаря с българските власти за Западните Балкани

Снимка: Официална фейсбук страница/Посолство на САЩ

България и САЩ са готови да помагат, защото това е и в наш интерес, се посочва в обобщението от започналия Стратегически диалог между двете страни. „Едни по-силни Западни Балкани означават по-силна Европа и по-силно трансатлантическо партньорство.“

Нова пътна карта за присъединяване към ЕС

На 5 февруари Европейската комисия представи новата си политика за разширяване на съюза, като подчерта, че приемането на страните от Западните Балкани е геостратегическа цел на ЕС. Новата методология на разширяването предлага преговорите да започват и завършват с въпроса за върховенството на закона и така тази тема да бъде „отворена“ в целия преговорен процес. Преговорите ще се водят по теми. Предвидена е възможността да се направи заден ход, когато няма напредък или дори се наблюдава отстъпление, защото не можем да подкрепяме отстъпления в реформите.

На пресконференция в Брюксел еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей, който представиви промените, поясни, че Сърбия и Черна гора са напреднали в преговорите, но ако пожелаят, новите правила може да бъдат приложени и спрямо тях. По думите на Вархей това зависи от Белград и Подгорица, защото ЕС не би желал да променя едностранно правилата на играта в движение, след като преговорите с двете страни вече са в ход.

Официални кандидатки за членство в ЕС са Албания, Северна Македония, Сърбия, Черна гора и Турция.

Междувременно Танюг съобщи, че лидерите на страните от Западните Балкани ще се срещнат неофициално с ръководителите на ЕС Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел на работна вечеря на 16 февруари в Брюксел.

Поканени са също премиерът и външният министър на Хърватия, която сега председателства ЕС.

Теми на срещата ще бъдат ситуацията в региона, европейската интеграция и подготовката за предстоящата среща на високо равнище ЕС -Западни Балкани в Загреб.

Все още не е решено президентът Александър Вучич или премиерът Ана Бърнабич ще представлява Сърбия на срещата.

Ден по-късно, на 17 февруари в Брюксел ще се състои донорска конференция за възстановяване на Албания, която пострада от силното земетресение през ноември миналата година.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София