Facebook

Генералният директор на СЗО пътува за Китай заради вируса

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи днес, че пътува за Китай, за да обсъди с властите и експерти разпространението на новия коронавирус, предаде Ройтерс и БТА.

Искам „да засиля нашето партньорство“ с Китай „за осигуряване на по-голяма защита срещу епидемията“, написа той в Туитър.

По данни на китайските власти с новия вирус са се заразили 2051 човека и 56 са починали.

СЗО съобщи, че редакторите на големите научни издания са се съгласили да споделят с нея изследванията за новия вирус преди да ги публикуват, за да се подпомогнат усилията за овладяване на епидемията.

В същото време стана ясно, че Чжуннанският университет по икономика и право в китайския град Ухан, поставен под карантина заради епидемичната пневмония от нов тип, раздава безплатно на всички студенти, останали в кампуса, предпазни маски, топла храна и препарати за дезинфекция. Това съобщи за ТАСС по телефона Станислав от Русия, който следва във висшето учебно заведение, предаде агенцията.

„Тези мерки целят студентите да не излизат навън и сами да си купуват храна, за да не се заразят“, каза Станислав, студент по международни отношения.

Летището на 11-милионния град, от който тръгна епидемията, от 23 януари е затворено, не работят фериботите, метрото, общественият транспорт, железопътните и автобусните превози са преустановени, затворени са и пътищата, водещи към другите региони на Китай, припомня АФП.

Университетът раздава на студентите сапун и белина, за да обработват самостоятелно стаите си в общежитията, и взема мерки за допълнителна дезинфекция на сградите в кампуса, уточни Станислав.

Запитан дали няма паника сред студентите, „блокирани“ в Ухан, той отговори отрицателно – макар градът да е затворен, обстановката е „както обикновено, делнична (. . .), освен че няма хора из улиците“.

„Според мен няма повод за особени тревоги“, каза студентът. Станислав добави, че заедно с колеги от Русия поддържа връзка с посолството на Москва в Пекин.

Пресаташето на мисията Георгий Егоров съобщи днес за ТАСС, че руските дипломати съвместно с китайската страна проучват възможностите да бъдат евакуирани студентите от Русия, които следват в Ухан.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София