Facebook

Горанов: Някои използват наредбата за касовите апарати като „смокинов лист“, прикриват далавери

Финансовият министър Владислав Горанов се усъмни в искреността на някои търговци, които протестират срещу наредбата, задължаваща ги да свържат касовите си апарати директно с НАП. Той заподозря, че зад протестите се крият интереси, които целят укриване на доходи. Според него много по-важно е да има справедливост при събирането на данъците, отколкото отчетите за по-високи резултати в приходната част на бюджета. Именно и това е била целта на министерството с новите разпоредби, които били отлагани вече няколко пъти.

„Сигурен съм, че има една част на съпротива, която се свежда до това, че наистина наредбата постига определени цели, поне като философия и някои сигурен съм, че не са около тази маса имат притеснения и използват наредбата като смокинов лист за грешния модел на правене на бизнес и по тази причина протестират“. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на среща с представители на бизнеса за наредбата за касовите апарати.

„Защо е толкова голямо събитието, защо има толкова много медии. На последната среща, в която представителите на малкия и среден бизнес, хотелиери, ресторантьори поставиха доста въпроси. Ние останахме с впечатлението, че голяма част от тези въпроси не са пряко свързани с наредбата или голяма част от аргументите, които се използват, са свързани с въпросите, които стоят около наредбата и идеята на днешната среща е да поставим началото на един открит пред публиката дебат, който да чуем представителите на отделните браншове дали подкрепят философията на наредбата“, каза още министърът.

По думите му, ако има неразбиране за принципите на наредбата, трябва да се почне дебата от началото. „Ако има неразбиране за философията на наредбата или някакви технологични въпроси, положихме повече от година и половина усилия да чистим теми, постигнахме доста добри резултати в тази посока. Благодаря и на работодателските организации“, каза още Горанов.

„Иска ми се днес да очертаем рамката върху принципите и ако там не срещнем подкрепа трябва да търсим общо разбиране каква е функцията на приходната администрация и къде са проблемите в неформалната икономика. Ако се обединим около принципите на това, което всички целим – по-справедлива икономическа среда и равноправно третиране на икономическите субекти, ще ни е по-лесно да продължим. Голяма част от въпросите, които се чуват в публичната среда предполагам се дължат на неразбиране, каза министърът. 

По думите му събирането на повече приходи при ниска данъчна тежест, не е самоцел. „Ние имаме много необходимост да изведем във всяка една сфера на обществено-икономическите отношения справедливостта като доминант. След това си представям, че всеки един от отделните представители би споделил кои са му основните проблеми, свързани с наредбата и ако се обединим около философията й и извлечем тези малки неща, които имаме още да решаваме, имаме достатъчно време, да започнем да ги решаваме, за да можем в един момент небезисветната наредба, за която не трябва да има спор, че се нарича Н 18, е само инструмент за по-справедливо третиране на взаимоотношенията при правенето на бизнес“, уточни министърът.

Според него да се събират повече приходи при най-ниската данъчна тежест в Европа и при най-ниската преразпределителна роля е единственият шанс на министъра на финансите в среда, в която 30 години след Прехода обществото възлага изключително големи надежди на държавата и нейната преразпределителна роля.

Министърът отчете, че преразпределителната роля на България е третата най-ниска в Европа. „От една страна искаме да сме солидарни към разходите, а от друга сме много либерален подход към приходната част на бюджета“, отчете още Горанов.

Новите правила на Наредба Н-18 са насочени единствено към това всички търговци да отчитат реално своите обороти. Това каза изпълнителният директор на Националната агенция за приходи /НАП/ Галя Димитрова по време на среща с представителите на бизнеса. По думите й това е единственият начин за успешна борба със сивата икономика и нелоялната конкуренция.

Изпълнителният директор на НАП отчете, че досега приходната агенция е провела над 300 срещи с представители на всички браншове, за да се уточнят отделните въпроси, които са свързани със спецификата на наредбата. Целта на срещите е била да се намерят и технически решения за голяма част от въпросите на бизнеса. Освен това са били създадени 3 работни групи с участието на представители на бизнеса от всички браншове. Те са били насочени към три основни направления – софтуерна фискализация, облекчаване на режима на картовите плащания и модернизиране на фискалните устройства, чрез разширяване на тяхната функционалност.

„Нашата идея за ограничаване на сивата икономика среща разбиране в огромната част от търговците и независимо от всичките досегашни публични дискусии десетки хиляди търговци вече работят в пълно съответствие с изискванията на наредбата“, изтъкна Галя Димитрова.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София