Две обвинения и 50 000 лв. гаранция за Каролeв покрай коронавируса

Две обвинения са повдигнати на икономиста Владимир Каролев, съобщи БНТ. Той ще отговаря за нарушаване на карантината и подвеждащи публикации в социалните мрежи за коронавируса. Законът предвижда затвор до 5 години и глоба от 10 до 50 хиляди лева.

Икономистът е с наложена гаранция от 50 хиляди лева. 

Владимир Каролев бе задържан във вторник, след като държавното обвинение се самосезирало по негова публикация в социалните мрежи. 

Каролев трябваше да е под домашна карантина в София, тъй като малко преди обявяването на извънредното положение на 13 март, се е върнал от Великобритания. След като се върнал сам си подписал декларация и се командировал в Разлог. Заминаването му не е било неотложно, смятат от прокуратурата. 

Във вторник е направен опит за призоваване на финансиста на адресите му в София, но не е открит там. Служител на СДВР се е свързал с него по мобилния телефон и е установил, че Каролев е в Разлог и категорично отказва да се яви пред органите на МВР. Това е и причината да бъде задържан. Декларацията и обстоятелствата около нея се проверяват от разследващите. 

От Софийска районна прокуратура напомнят, че Владимир Каролев е публична личност, бивш столичен общински съветник, а като такъв трябва да дава пример за спазване на препоръките, издадени от здравните власти. Още по-укоримо е, че чрез социалните мрежи Каролев целенасочено е демонстрирал начина, по който е напуснал столицата, отбелязват от държавното обвинение. 

След като е задържан, Каролев обяснил, че пътува за  „консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите“.

От държавното обвинение заявиха, че комплексът си има действащ управител, който да свърши това. 

От прокуратурата посочват и публикациите на Каролев в социалните мрежи, от които ставало ясно, че финансистът е излизал от хотелския комплекс и е демонстрирал незачитане на правилата и мерките, които са издадени срещу разпространението на коронавируса.

 Според държавното обвинение с изказванията си той е поставил под съмнение мерките срещу COVID-19.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София