Facebook

„Дипломатическият балет“ удари на камък: В Москва не бе постигнато примирие в Либия

Преговорите за договаряне на безусловно и безсрочно спиране на огъня в Либия не се увенчаха с пробив, въпреки че на тях бе постигнат напредък. Това заяви днес пред репортери руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс и БТА.

Още по темата

По думите на ръководителя на руската дипломация премиерът на Правителството на националното съгласие в Триполи Файез Сарадж и ръководителят на Висшия държавен съвет на Либия Халед ал Мешри са подписали споразумението за спирането на огъня, но Халифа Хафтар е поискал още време, за да обмисли въпроса.

Маршал Хафтар командва базираната в Източна Либия така наречена Либийска национална армия, която се опитва да превземе столицата Триполи.

От началото на настъплението на силите на Хафтар към Триполи са убити над 280 цивилни, както и около 2000 бойци по данни на ООН. Изселени са близо 150 000 либийци.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Хафтар е поискал време за размисъл по споразумението до утре сутринта.

Днес лидерите на враждуващите лагери в Либия проведоха в Москва непреки мирни преговори. Русия и Турция призоваха двата лагера да подпишат обвързващо споразумение за примирие, с което да бъде сложен край на продължаващата от девет месеца война и да бъде отворен пътят за стабилизиране на ситуацията в Либия.

„Ние се отказахме от каквато и да е среща с Хафтар и при никакви обстоятелства няма да седнем на една маса с него“, каза по-рано Халед ал Мешри, цитиран от телевизия „Либия ал Ахрар“. „Преговорите в Москва се водят с нашите турски и руски приятели“, каза той. 

Двамата лидери на воюващите лагери в Либия пристигнаха в Москва за подписване на официално споразумение за вече влязлото в сила прекратяване на огъня на фона на „дипломатически балет“ с цел да не се допусне конфликтът да излезе извън контрол.

Предвид военното включване на Турция в Либия, подозренията за присъствие на руски наемници и съществуването на множество въоръжени групировки, сред които джихадистки милиции, контрабандисти на оръжие и трафиканти на мигранти, международната общност се опасява, че либийският конфликт ще се разрасне извън страната и ще излезе от контрол, отбелязаха Максим Попов и Имед Ламлум от Франс прес.

Москва смята европейците и американците в голяма степен за отговорни за конфликта в тази богата на петрол страна, защото с бомбардировките на НАТО оказаха военна подкрепа на бунтовниците, които свалиха и убиха полковник Муамар Кадафи през 2011 г., написаха двамата автори.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София