Директорът на БНР: Оставката не е решение, няма да допусна политически натиск

Не мисля, че нечия оставка би решила една криза, заяви генералният директор на БНР Светослав Костов по повод скандала с безпрецедентното спиране на националната медия, след като по-рано днес прокуратурата съобщи, че не са открити основания за това и е въможно техническият директор да носи наказателна отговорност.

ДАНС, КРС и СЕМ със стряскащи разкрития за БНР, дават на прокурор техническия директор

В интервю за предаването „12+3“ на Националното радио, той каза:

„Когато се стигне до напрежение и криза, най-лесният начин е да си тръгнеш – дали е най-достойният, не съм убеден. В дните от петък до понеделник каквото и да беше изказано, щеше да бъде интерпретирано по най-различни начини. За мен е по-важно да се възстанови нормалната спокойна обстановка за работа. Предстои ни нещо изключително важно – едни местни избори, които, както се оказва, няма да бъдат изобщо леки. Аз до момента не съм виждал една такава кампания, която започна толкова рано под една или друга форма“.

Не съм допуснал натиск, увери още Костов и беше категоричен, че причина за случилото се не е натиск отвън.

„Ако някой бъде натискан, аз пак ще ви го гарантирам, както и на всички работещи в радиото, че няма да позволя този натиск да бъде упражняван и аз ще застана между тях и този натиск“, гарантира директорът.

А взетите решения, предизвикали кризата в БНР, той обясни така:

„Николай Кръстев, който изпълняваше длъжността директор на програма „Хоризонт“, има своите професионални виждания за програмата. Правилни или неправилни – той има своите виждания. Мисля, че г-н Кръстев е един много добър журналист с виждания за програмата“.

Както вече се разбра Кръстев е решил известната съдебна журналистка Силвия Великова да бъде свалена от ефир, а ресорът й да бъде отнет.

В момента ситуацията с техническото състояние не е особено добра, декларира директорът на БНР и добави:

„Когато се подават към КРС планови профилактики и ремонти, това се прави веднъж в годината, в началото на годината. Такива не са подавани в последните години. Това, което знам от г-н Пламен Костов, е, че имаме технически проблеми, които са сериозни“.

На въпрос чия е отговорността, той отговори:

„Не мога да кажа, че някой има вина. Ако трябва да търсим вината, може би трябва да я търсим някъде по-назад, в хората, които евентуално са доставяли различна техника, хората, които евентуално са работили по техническото изграждане. Мисля, че е по-добре да разберем къде е проблемът, за да бъде решен и за да не стават такива неща“.

Костов благодари на Мартин Минков, че е поел програма „Хоризонт“ в тази ситуация:

„Единственият, който в тази тежка ситуация реши, че има мъжеството да застане и да помогне. Минков няма да бъде и.д. директор. Той е програмен директор на БНР и ще наблюдава програмата“.

По думите му в момента се изработват критериите за обявяване на подбор за директор на програма „Хоризонт“.

Костов заяви още, че не знае за подписка в негова подкрепа.

Не искам да се стига до противопоставяне„, подчерта той.

Гереналният директор обясни и защо досега не е откликнал на поканите за участие в предаванията на „Хоризонт“:

„Мисля, че най-важното беше да се поуспокои обстановката и да се запази достойнството на БНР и на хората, работещи в него“.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София