ДПС предложи закон: Застрашените сами да плащат охраната от НСО

Народните представители от ДПС Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид внесоха проект за закон за изменение и допълнение на Закона за Националната служба за охрана (НСО).

Още по темата

Проектът е внесен „в съответствие с поетия от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ ангажимент, относно охраната на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и депутата от ПГ на ДПС г-н Делян Пеевски, за промяна на Закона за НСО“, се казва в съобщение на ДПС.

Най-общо Движението за права и свободи предлага „лица, в случай, че са налице основания за осигуряване охраната им съгласно разпоредбите на закона, същите да заплащат охраната си по тарифа утвърдена от Министъра на финансите, по предложение на Началника на Националната служба за охрана“. 

Намерението е охраната на тези лица да не е за сметка на бюджета на НСО, като по този начин ще се постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване на разходите за охрана без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице, поясняват от ДПС.

В съобщението се казва, че „с настоящия законопроект се уреждат обществените отношения, регламентиращи реда и начина за охрана от Националната служба за охрана на кръга от лица, посочени в чл. 22, ал.1, т. 2-4 от закона“. Това са: народни представители, членове на семействата на лицата по чл. 20, ал.1 (президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя – б.р.). Според закона могат да се охраняват и „други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката“, отбелязва ДПС.

В интервю пред Дарик радио, дадено на 21 декември 2019 г. президентът Румен Радев каза, че ако зависи от него, г-н (Ахмед) Доган и г-н (Делян) Пеевски не трябва да бъдат охранявани от НСО. „Не заради това, че няма заплаха за тях (според МВР и ДАНС такава имало и охраната трябвало да продължи, каза в интервюто по данни на службите президентът), а защото имат достатъчно финансов ресурс да си организират охрана, отбеляза държавният глава.

„И тук трябва да се прецизира наистина и да се стесни кръгът на охраняваните лица. Но пак казвам, единствено тази комисия, тоест, ДАНС и МВР предават информация и решават, НСО организира изпълнението (на охраната). Това е механизмът на работа на службата по този закон към момента“, коментира Румен Радев.

За промени в закона неотдавна говори и началникът на НСО бригаден генерал Красимир Станчев. На 19 декември 2019 г. във видеообръщение към служителите в навечерието на Коледните и Новогодишни празници той каза, че е необходимо да започне дебат за промени в Закона за Националната служба за охрана (пет години след влизането му сила). Тези промени, според ген. Станчев, трябва да концентрират функциите и дейността на НСО до същността на една мотивирана и с висок обществен авторитет държавна охранителна служба.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София