Facebook

ЕК очаква Скопие и Тирана да получат дата за преговори с ЕС преди май

Европейската комисия очаква Северна Македония и Албания да получат дата за начало на преговорите за присъединяване към ЕС преди насрочената през май среща в Загреб, посветена на Западните Балкани. Това съобщи пред Европейския парламент еврокомисарят по разширяването и съседството Оливер Вархей.

Той добави, че ЕК си поставя за цел да ускори напредъка на региона към ясна европейска перспектива. Вархей посочи, че в предложените от комисията преди дни промени в правилата за преговорите за присъединяване се предвиждат по-ясни изисквания към кандидатстващите държави и по-ясни последици при липса на напредък.

По неговите думи, ако решението за даване на дата за начало на преговорите със Скопие и Тирана отново бъде отложено, това ще постави под въпрос стабилността на региона и ще открие пространство за чужди сили. Вархей призова ЕС все повече да се отнася с кандидатстващите държави като със страни от Общността.

Групата на Европейската народна партия подкрепи предложените от комисията промени и изрази надежда Северна Македония и Албания да получат дата преди май.

Социалистите и демократите поздравиха ЕК за предложението, което цели да се избегне по-нататъшен застой в отношенията със Скопие и Тирана. Според тази парламентарна сила ново отлагане на определянето на дата за двете столици би поставило под въпрос дългогодишни реформи.

Групата „Обнови Европа“ подкрепи промените, но призова да не се допуска нов провал, след като миналата есен ЕС не успя да определи начало за преговорите със Северна Македония и Албания. Вярно е, че не можем да даваме обещания, които не можем да изпълним, отбеляза евродепутатът Илхан Кючюк, който представи становището на групата. Надяваме се този път да няма изненади в последния момент, добави той.

Групата „Идентичност и демокрация“ не подкрепи ЕК и заяви, че Албания страда от корупция, престъпност и липса на демократична култура. Според тази група комисията не е поставила достатъчно ударение на въпроса със сигурността в бъдещите преговори за разширяването на ЕС.

Групата на Зелените приветства промените, предложени от ЕК, като отбеляза, че в случая със Сърбия положението с върховенството на закона и свободата на медиите се е влошило след началото на преговорите за присъединяване. Групата „Европейски консерватори и реформатори“ призова ЕС да се поучи от миналото и да направи необходимото, за да не се налага европейските данъкоплатци да покриват разходите на бедни народи.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София