Елена Поптодорова пренесла документите за връзката на Сюлеймани със „Сарафово“

Смятам че е съвсем дължимо и навременно да се свика този Консултативен съвет за национална сигурност. Това заяви пред Нова телевизия бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова по повод свикания от президента съвет днес заради конфликта между САЩ и Иран.

„Има много апокалиптични предупреждения в последните дни. Това не е добър знак, който трябва да се следи от взимащите решения. Винаги има рискове, винаги има заплахи. Така сме живели десетилетия. Въпросът е да бъдат оценени правилно и хладнокръвно. Преки заплахи, според мен, няма, но това не е само лично мнение, то стъпва и на експертни оценки. Рискът е до толкова, до колкото настъпва пренареждане на целия регион там. Друг един риск, който ми се иска да маркирам – рискът от т.нар. „домашен тероризъм“. Тероризъм, който се изнася извън пределите на държавите. Имаме такива примери и в Америка, и в Европа“, каза Попторова.

Тя разкри, че лично е участвала в доказването на съпричастността на убития генерал Касем Сюлеймани към атентата на летище „Сарафово“, което стана известно вчера от думите на основателя на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.

„Още не знам дали Солеймани има връзка с атентата в „Сарафово“. Тогава пренесох физическите доказателства за съпричастие от Канада през Америка до тук“, посочи Поптодорова и допълни, че оттам тръгнало включването на „Хизбула“ в списъка (с терористични организации) на ЕС“.

По отношение на иранския генерал Сюлеймани тя заяви: „Без съмнение това един блестящ тактик и стратег, командващ реално повече от една държави, включително и Сирия“.

„В Ирак вървят протести от 3 месеца насам, които казват „Иран вън“. Това вече се измести“, анализира Поптодорова пред Нова телевизия.

Според бившия външен министър Ивайло Калфин има няколко теми, които са важни, но те не са свързани с това, че утре ще полетят ракети към България.

„Можем да ги видим, ако погледнем малко по-дълго процеса, който се случва в Близкия изток. През последните десетина години напрежението се увеличава. През последната година вече започна да се изчиства противопоставянето между САЩ и Иран. Тук се поставя въпросът какво е участие на Европа и НАТО. Защото вчера Тръмп каза, че иска НАТО да се ангажира в Близкия изток повече. Според мен все повече започва да стои актуално въпроса за разделението между европейската и американската част в НАТО“, заяви Ивайло Калфин.

„Решението е американско. Надявам се, че там оценяват рисковете. Защо сега е избран моментът, е отделен въпрос. Това решение е взето във Вашингтон и не са питани съюзниците в НАТО, съгласни ли са тези рискове, които се появяват с неговото ликвидиране, да бъдат поети от страните от НАТО“, обясни той.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София