Жан-Клод Юнкер и Борис Джонсън с първа среща за Брекзит

Брюксел, 13 септември /кор. на БТА Николай Желязков/

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще разговаря с британския премиер Борис Джонсън за Брекзит в понеделник в Люксембург. Това съобщи говорител на комисията.

Той отбеляза, че това ще бъде първата среща между двамата събеседници. Говорителят отказа да уточни по чия покана ще се състои срещата. По неговите думи работният обяд е бил договорен „по взаимно съгласие“.

Не се предвиждат изявления или пресконференция. Мястото на срещата ще бъде „неутрално, където може да се поднесе обяд“, поясни говорителят. Той уточни, че срещата ще бъде в Люксембург, защото се налага веднага след това Юнкер да пътува за Страсбург. Там той ще участва в дебат в Европейския парламент, посветен на британското намерение за напускане на ЕС.

Същевременно председателят на британската Камара на общините (долната камара на парламента) Джон Бъркоу показа ясно, че няма да изчака тихо оттеглянето си в края на октомври. Той изрично предупреди премиера Борис Джонсън, че парламентът ще предприеме агресивни действия, за да гарантира спазването на приетия закон за блокиране на Брекзит без споразумение.

Председателят на долната камара на британския парламент заяви, че ще позволи „процедурна креативност“, за да гарантира, че Джонсън няма да наруши закона. Той задължава премиера да поиска от ЕС продължаване на срока за Брекзит след 31 октомври, ако до средата на октомври не бъде постигнато споразумение. Премиерът вече заяви, че е по-добре да „лежи мъртъв в канавка“, отколкото да поиска ново отлагане.

Премиерът трябва да спазва закона и е „шокиращо“, че изобщо се обмисля какъвто и да било различен курс, заяви Бъркоу. „Това би било най-ужасния пример за останалата част от обществото“, добави той.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София