Заразен норвежец отишъл на купон, а руска докторка вирусоносител изнасяла лекции

За два случая на неспазване на карантина в Норвегия и Русия съобщиха световните агенции. И при двата се оказало, че нарушилите карантината са носители на новия коронавирус.

Полицията в Норвегия глоби 20 000 крони (1650 евро) заразен с коронавируса норвежец, който през изминалия уикенд отишъл на купон, вместо да си стои в къщи. Полицията не съобщава пол, възраст или местожителство на провинилия се, който отишъл да се весели в събота в нарушение на нареждане на нареждането да спазва домашна карантина, след като се е установило, че е заразен.

Ако глобата не бъде платена, нарушителят може да бъде наказан със затвор до 40 дни.

Норвегия е въвела гъвкава карантина, в която хората, които са заразени или вероятно заразени, но не се налага да бъдат приети в болница, трябва да си стоят у дома, а останалите хора могат да излизат сравнително свободно, като властите все пак препоръчват ограничаване на социалните контакти. В Норвегия има потвърдени 2371 заразени с коронавируса и осем починали.

Руската полиция пък започна разследване на специалистка по епидемии, която не е спазила срока на задължителна домашна карантина и продължила да работи след връщане от чужбина, след което се оказало, че е заразена с коронавируса.

Руският Следствен комитет съобщи в изявление, че жената е била в Испания от 6 до 9 март, без да предупреди началниците си. Испания е едно от главните огнища на зараза с коронавируса в Европа.

Жената е преподавател във факултета по инфекциозни болести на университета в Ставропол и специалист по този тип заболявания в здравното министерство.

При завръщането си от Испания епидемиологът не е спазила задължителния срок от 14 дни самоизолация, която беше въведена от руските власти на 5 март за ограничаване разпространението на епидемията.

„Жената е продължила обичайния си начин на живот: изнасяла е лекции в университета, участвала е в конференции и е посетила различни институции и ведомства“, заяви руската полиция.

На 17 март тя е приета в болница след влошаване на здравето и тогава се установява, че е заразена с коронавируса.

Междувременно полицията в черногорски град Тиват е задържала друга руска гражданка по подозрение за разпространяване на невярна информация за коронавируса, с което е предизвикала паника сред населението.

Полицията съобщи, че рускинята написала в една от социалните мрежи, че в Черна гора с коронавирус са заразени 1000 души, шестима са умрели и страната я очаква сценарий като в Италия.

Освен това рускинята твърдяла, че персоналът на хотел Авала в Тиват е заразен с коронавирус и е хоспитализиран.

Арестуваната руска гражданка ще бъде изпратена при прокурор в Котор.

По официални данни в Черна гора има 22 заразени с новия коронавирус и един смъртен случай, за който бе съобщено днес.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София