Facebook

Захариева защити САЩ за съдия Миталов: В никакъв случай не е срещу интересите на България

„Оценката на МВнР е, че това в никакъв случай не е срещу интересите на България, напротив“, заяви външният министър каза Екатерина Захариева в коментар по повод обявената от САЩ забрана българският съдия Андон Миталов да влиза в страната заради корупционни действия.

Николай Малинов: Не познавам съдията, за когото САЩ обяви, че е корумпиран

„Борбата с корупцията е основен наш приоритет. След като са обявили името, това означава, че американските власти са имали достатъчно данни за извършване на тези действия, сега на ход са и българските власти“, подчерта тя пред журналисти, цитирана от БТА.

Междувременно и премиерът Бойко Борисов коментира пред медии, че не е изненадан от решението на САЩ, защото очевидно, когато са видели, че обвинен в шпионаж българин, е пуснат да отиде в Москва, са си задали въпроси. Както стана ясно, съдия Миталов е разрешил на председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов да отиде в Русия, за да получи орден от Владимир Путин, въпреки че му е наложена забрана да напуска България.

Помолена да коментира изказването на главния прокурор Иван Гешев в Брюксел, че Русия пази Цветан Василев в Сърбия, Захариева посочи, че все още искането на българската държава за екстрадиция му е в съдебна фаза.

„Предполагам, че главният прокурор е не особено доволен от възпрепятстването на извършването на разследването. Българската държава ще продължи да настоява и ще подпомага и нашата прокуратура в този случай“, отбеляза тя.

В отговор на въпрос може ли писмото на Гешев до европейските институции да попречи на преговорния процес със Сърбия за влизане в ЕС, министърът каза, че в процедурата за всяка държава изключително важно място се отрежда на върховенството на правото и това не е новост.

„Много голямо внимание отделяме и на добросъседските отношения, и на спазване на правата на малцинствата там. България активно подкрепя членството в ЕС на всички страни от Западните Балкани и това беше основен приоритет по време на председателството ни на Съвета на ЕС и продължава да бъде основен приоритет на българската външна политика, разбира се, при изпълнение на условията и критериите в преговорния процес“, изтъкна Захариева.

На въпрос за екстрадицията на собственика на „Нове холдинг“ Васил Божков тя отговори, че всеки казус е свързан с искане от страна на българските власти, защото нямаме споразумение за екстрадиция с Обединените арабски емирства, където той беше задържан.

„Подготвя се такова искане, което се изпраща до компетентните власти в ОАЕ“, обясни външният министър.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София