Изписаха италианския „пациент едно“

Първият италианец, който беше заразен с новия коронавирус на местна почва, днес беше изписан от болница, предадоха ДПА и ТАСС.

Т.нар. „пациент едно“ и 38-годишен мъж с малко име Матиа от град Кодоньо в северната област Ломбардия.

Каква е историята на Матиа

Младият италианец е бил приет в болница в Павия на 21 февруари с дихателна недостатъчност. Преди това е отишъл в болница в Кодоньо на 19 февруари, но там не му е бил направен веднага тест и той е заразил няколко души, включително свои роднини. Впоследствие баща му е починал от коронавируса, а бременната му жена е прекарала заболяването леко и е била изписана преди седмици.

Санитарните власти така и не можаха да установят от кого се е заразил Матиа, който не е пътувал в Китай.

Матиа благодари в изявление на излекувалите го лекари и призова сънародниците си да си стоят по домовете, за да може да се овладее разпространението на вируса. У дома го чака неговото бебе момиченце.

Вижда ли се светлина в тунела

За последните 24 часа от новия коронавирус в Италия са починали 602 души, с което общият брой на жертвите става 6078 души, съобщи италианската Служба за гражданска защита, цитирана от Ройтерс и ДПА.

Италия влезе във военновременен режим

В неделя починалите бяха 651, в събота – 793, а в петък – 627 души.

63 927 души са заразените от вируса Sars-CoV-2 в Италия (с 4789 души повече от вчера – 8,1% ръст). 6077 са починалите.

Броят на оздравелите е нараснал с близо 6 процента до 7432 души, а броят на пациенти в интензивни отделения се е увеличил с 6,5 процента до 3204 души.

„Днес мога да кажа, че положителната тенденция се потвърждава“, каза ръководителят на здравната служба на област Ломбардия Джулио Галера.

„Още не е дошло времето да обявим победа, напротив, сега трябва да сме по-съсредоточени от всякога, но виждаме светлина в края на тунела“, каза той.

Ломбардия остава най-засегнатата от коронавируса област в Италия с 28 761 заразени и 3776 починали. Тя обаче е регистрирала и 6075 оздравели, а броят на хората в болници е спаднал с почти 200 души до 9266 пациенти. Това е първият спад на този показател от избухването на епидемията преди месец, подчерта Галера.

Железният режим на Конте

Италианският премиер Джузепе Конте подписа в неделя, 22 март, нов указ с мерки срещу разпространението на коронавируса, които предвиждат затваряне на всички промишлени предприятия в страната, произвеждащи стоки, които не са от първа необходимост.

Ще продължат да работят селското стопанство и хранителната промишленост,  транспортът (макар и в намален режим), сервизите (както за автомобили, така и за компютърна и битова техника), текстилни заводи, добивни и нефтопреработващи предприятия, тютюневи заводи, авиокосмически производства.

Отворени остават също банки и застрахователни компании (препоръчително в дистанционен режим), юридически кантори и архитектурни студиа, хотели. Работа продължават болногледачи и бавачки.

Италианската служба за гражданска авиация се съгласи полицията да ползва дронове с тегло до 25 кг, за да следи дали италианците спазват нареждането да си стоят у дома, за да не се разпространява коронавирусът.

Разрешението е в сила до 3 април, докогато засега продължава и националната карантина в страната.

Много местни полицейски служби бяха поискали възможността да ползват дронове.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София