Facebook

Има ли правни основания да глобяват хората, които карат тротинентки?

Написаха акт за тротинетка на тв герой с необикновена история

Държавната агенция за пътна безопасност трябва да е готова до края на седмицата с предложения за правила за ползването на електрическите тротинетки. Междувременно Пътната полиция в София обяви, че тези превозни средства са незаконни и написаха акт на мъж, който се движи с такова. В района на кръговото на телевизионната кула в столицата катаджии глобиха Пол Найденов за нарушение на Закона за движение по пътищата. В акта е написано, че е нарушен текст от закона, който казва, че по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер.

„Опитах да регистрирам тротинетката в КАТ, а от там искаха да им предоставя договор за покупко-продажба. Видяха мощността на тротинетката и ми казаха, че тя не подлежи на регистриране“, обясни той пред bTV и заяви, че ще обжалва акта, защото има дупка в закона.

По думите му липсата на регламентиране прави всички, които карат тротинетки, престъпници.

Според Владислав Стоицов от Българската асоциация за електромобилност това, че тротинетките не са упоменати в закона не ги прави незаконни.

Елица Панайотова, която е координатор на проекта „Зелена София“ за тротинетките под наем в София, заяви, че нещо, което не е дефинирано в закона, не може да се разделя на две.

„Общината е подписала меморандум с три компании с идеята, доколкото е възможно, да регулира важни за безопасността на всички елементи от придвижването. Това е опит да се въведе някакъв ред преди законите да се променят“, поясни Панайотова.

По думите й световната практика е, че тротинетките по-скоро се приравняват към велосипедите.

Петя Петрова от сдружение „Велоеволюция“ обаче от своя страна обясни, че не са търсени от работната група, която изготвя правилата.

„Важно е бъдещата регулация да бъде направена съвместно с всички ползватели на тротинетки“, каза тя.

„Готови сме с проект за промени в Закона за движение по пътищата, така че вярвам, че до месец-два бихме могли да имаме регламент по какъв начин да се придвижват тротинетките във всички области на България“, коментира междувременно пред БНТ Зафир Зарков, зам.-председател на комисията по транспорта в Столичния общински съвет.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София