Facebook

Каракачанов: Военното училище не е балетна школа

Който смята, че отива във военното училище като в балетна школа, е объркал учебните заведения. Това заяви в Плевен министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който пристигна в града по повод националната кампания „Бъди войник“.

„Който иска да става офицер, трябва да е стегнат, дисциплиниран, физически и психически подготвен“, подчерта той, цитиран от БТА.

Министърът припомни, че е изпълнил ангажиментът, който е поел още като народен представител за възстановяване на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“. На 1 януари училището ще започне да функционира като такова, уточни Каракачанов.

„Военните училища не са обикновени училища. Не може да третираш курсантите като студенти. Дисциплината трябва да се затегне категорично. Не може във военното училище да няма строева подготовка, да няма физическа подготовка, да няма носене на караулна служба – това е абсурд. Бъдещите взводни командири, които излизат от военно училище, да не са дали и един наряд – тази практика е от две-три години, това ще се промени“, бе категоричен военният министър.

Той поясни, че амбицията е в новото ВВУ „да се почне на чисто“ като се запази и разшири преподавателският състав, но и се въведе ред и дисциплина. Според него трябва да се увеличат бройките и да се отвори перспективата за граждански специалности, за да се изпълни със съдържание новото училище. По думите му трябва да се намери вариант съществуващата авиобаза „Георги Бенковски“ и ВВУ съвместно да ползват инфраструктурата.

В изложението си министърът припомни стъпките на министерството за модернизиране на авиацията, на военноморските сили и сухопътните войски. Той съобщи, че се надява да приключи в рамките на месец закупуването за флота на два минни ловци.

Във въоръжените сили след безотговорното и неразумно решение през 2007 г. да се премахне наборната военна служба и да се премине на професионална служба, от 2008 г. до миналата година имахме проблеми с окомплектоването на личния състав, посочи още военният министър. Над 5600 души бе некоплекта в Българската армия, уточни той.

„Кампанията на Министерството на отбраната „Бъди войник“ има за цел „да извади“ армията пред обществото, за да се ориентират младите хора и към военната професия. Не може да очакваш интерес към дадена професия, ако тя не е позната на обществото. Младото поколение българи нямат представа за армията“, смята министърът на отбраната.

„След също неправилното решение през 2009-2010 г. за предислокация на военните сили – военните поделения бяха предислоцирани предимно в Централна и Южна България – има цели региони в страната, в които българският гражданин не е виждал мъж или жена във военна униформа. Нямат допир, дори бегла представа от военната професия. С кампанията идеята е да представим армията“, поясни Каракачанов.

Днес в Плевен има щандове на видовете въоръжени сили, на военните училища, за да могат хората, които проявяват интерес на място да получат необходимата информация. Показано е въоръжение и бойна техника, ще има демонстрации. Първата ще бъде на ВВС от базата в Долна Митрополия – два самолета ще изпълнят фигури в небето над Плевен в 16.30 часа, след което след 17.00 часа Специалните сили ще направят демонстрации, поясни военният министър.

Има ефект от тази кампания, защото след около 25 години експерименти с армията – предимно с това да се реже съществуваща техника, да се съкращава личен състав, много – включително млади офицери – бяха демотивирани и напуснаха въоръжените сили, подчерта той.

„Моята амбиция като министър на отбраната е, че не само няма да позволя да се реже нещо. Това, което може да бъде ползвано ще бъде ремонтирано, модернизирано и използвано, защото е много по-лесно да ремонтираш един самолет, отколкото да купиш нов. Моята политика е насочена още от самото начало към възстановяване и модернизиране на съществуващата не само авиация, на сухопътна техника и кораби от флота“, изтъкна Каракачанов.

Каракачанов съобщи за още една своя инициатива – изграждането на паметник на Девета Плевенска пехотна дивизия в Плевен, който очаква да бъде готов през октомври.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София