КЗК отнесе документи от Петролната и газова асоциация, която ще съдейства

Българската петролна и газова асоциация ще окаже пълно съдействие на Комисията за защита на конкуренцията, защото няма какво да крие.

Това обяви Светослав Бенчев от Асоциацията пред bTV. Вчера КЗК извърши внезапна проверка, която доведе до запечатване на офиса. Акцията е част от разследване за недопустими практики при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение -търговия на едро – търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала. Това се случва на фона на предложението на властта да се създаде Държавна петролна компания и съответно държавни бензиностанции с цел регулиране пазара на горива.

КЗК запечата недостъпния офис на Петролната и газова асоциация

Бенчев поясни, че това е поредната такава проверка от 10 години, откакто той е част от петролната и газова асоциация.

„Последното претърсване беше преди две години. Тогава не беше установено нищо „, обясни експертът.

Той разказа как е протекла сегашната проверка: На място са дошли служители, събрали документите, които са им необходими, направили са копия на компютрите, които са в офиса.

По думите на Бенчев, документите представляват становища и позиции, които Българската петролна и газова асоциация е отправила към различни институции и медии, протоколи от управителни съвети.

Относно падането на цените на суровия петрол в световен мащаб и нашите цени на горивата Бенчев обясни, че не може цената на данъчния склад и на бензиностанциите да е една и съща. „В тази разлика от 40-50 ст., както беше казано в медиите, всъщност това са едни разходи, които компаниите правят за да поддържат своя бизнес, да плащат заплати на служителите и други“, добави Бенчев.

ДПК - обречен или печеливш държавен план за горивата в България

Темата коментира пред Нова телевизия и лидерът на Воля, който е и собственик на бензиностанции, Веселин Марешки. Преди дни той лансира тезата, че заявката на правителството за Държавна петролна компания е била негова. 

По думите му обаче, проверката в БПГА е правилна, но леко закъсняла.

„Такива влизания в офиси трябваше да има при предишни проверки. Не съм сигурен дали ако е имало документи, те не са заличени. Не мога да съм убеден в крайния ефект от тази акция“, посочи още депутатът.

Марешки коментира създаването на „Държавна петролна компания“. „Да, това е лично моя идея. В последните няколко години аз започнах тази своя битка. Казвал съм, че държавата трябва да излезе срещу този проблем и да го реши с нейната мощ“, каза оше веднъж той.

Лидерът на Воля обясни и откъде трябва според него да се снабдяват с гориво държавните бензиностанции и каза дали това ще се случва през „Лукойл“. „Не, това не е задължително, но това е най-лесният вариант. Тази идея не я виждам като някаква битка срещу „Лукойл“ или срещу някой друг от играчите на пазара. Виждам я като опит за оздравяване на пазара и за неговото нормализиране“, заключи Марешки.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София