Facebook

Косово ще избира парламент, но перспективите са мрачни

В Косово утре ще се произведат петите по ред парламентарни избори за период от 12 години, като перспективата за съставяне на стабилно правителство не е никак обещаваща, отбелязва агенция ДПА.

Трите най-големи партии – Демократичен съюз на Косово, Демократична партия на Косово и Самоопределение, се явяват самостоятелно на изборите със собствени кандидати за поста министър-председател.

Останалите партии на етническите албанци, които са мнозинство в Косово, са групирани в две коалиции – Алианс за бъдещето на Косово на досегашния премиер Рамуш Харадинай и Алианс за ново Косово.

Партиите се състезават за 100 от общо 120 места в парламента. Останалите 20 са запазени за етническите общности, включително за косовските сърби, които ще имат 10 депутатски мандата.

Очаква се следващото правителство на Косово да бъде коалиционно, както и в миналото. Преговорите между враждебно настроени партньори се очаква да се проточат, а шансовете за съставяне на дълготрайна коалиция са малки, посочва ДПА.

По време на предизборната кампания всички големи партии изключиха вариант за коалиция с Демократичната партия на Косово (ДПК) на президента Хашим Тачи. Всички те, с изключение на Самоопределение, са влизали в коалиция с ДПК и в определен момент са оставали измамени от Хашим Тачи.

Партия Самоопределение е най-гласовитият и на моменти войнствен критик на Тачи. Депутати от Самоопределение поведоха улични протести и редовно блокираха работата на парламента, като пускаха сълзотворен газ в залата.

Според местни наблюдатели най-вероятната нова коалиция ще бъде между Демократичния съюз на Косово (партията на Иса Мустафа – най-старата в Косово), Самоопределение и някой по-малък трети партньор.

Крайната цел на партиите на косовските албанци е да постигнат признание или най-малко – да спрат намесата на Сърбия.

Косово е бивша сръбска провинция, обявила независимост през 2008 г. – едно десетилетие, след като Армията за освобождение на Косово поведе война срещу силите на Белград, довела в крайна сметка до бомбардировките на НАТО срещу Сърбия през 1999 г.

По време на конфликта бяха извършени престъпления и от двете страни – няколко известни сръбски политици и длъжностни лица бяха осъдени от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, но основните обвиняеми от страна на косовските албанци, включително досегашният премиер Рамуш Харадинай, бяха оправдани, припомня ДПА.

Заради опасения от сплашване на свидетели, в Хага бе създаден нов трибунал, който да гледа делата срещу лидери на Армията за освобождение на Косово. Харадинай бе призован от този съд през юли, което доведе до оставката му и свикването на предсрочни избори.

Тъй като повечето косовски политици произлизат от Армията за освобождение на Косово, нови призовки от съда в Хага и евентуално повдигане на обвинения може да предизвика вълнения, отбелязва ДПА.

Като се остави настрана този проблем, Сърбия и Косово са под огромен натиск от ЕС и САЩ да нормализират отношенията си. Преговорите между Белград и Прищина с посредничеството на ЕС са в задънена улица от години, а съживяването им води до спорове сред косовските политици за целите и приемливите условия за подновяване на разговорите.

Икономиката на Косово е силно зависима от финансовите инжекции на голямата косовска диаспора. Страната има отчаяна нужда от реформи в администрацията и съдебната система, а неправителствената организация Трансперънси интернешънъл я определя като една от най-корумпираните държави в Европа.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София