Краят на изкопаемите горива у нас започва от регионите: с какви пари

За два програмни периода не успяхме да намалим регионалните различия, посочи Иван Иванов, директор Дирекция „Национално координационно звено“ в Министерския съвет в рамките на хибридната конференцията „Преходът към зелена икономика и заетост в България – посока, цели, политики, възможности и предизвикателства“. Тя беше организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара и Международния фонд за дива природа WWF. На форума стана ясно, че преходът от изкопаемите горива към възобновяемите източници на енергия ще започне реално чрез изпълнението на регионалните планове.

3 пилотни региона за енергийния преход

Основната реформа в Плана за възстановяване и устойчивост след COVID-19 е даване на приоритет и повече отговорности на регионите. Затова и преходът от въгледобив към кръгова икономика ще започне от няколко ключови региона, посочи Иванов. По неговите думи, Планът за разлика от структурните фондове е по-гъвкав и можем да се възползваме от финансиране още следващата година. „Заедно с него икономическата трансформация ще успеем да случим с помощта на Фонда за справедлив преход. Към момента по него е одобрено новите инвестиции да се случат в три региона – Стара Загора, Кюстендил и Перник, като ще бъдат заделени 1,2 млрд. евро. Преди две седмици избрахме изпълнител, който ще подпомага и консултира работата на място“, обясни Иванов.

Намерението на правителството е да се включат всички 11 региона на страната, които зависят особено от въглищната индустрия, за което надеждата е да помогне Европейската инвестиционна банка. По Плана за възстановяване и устойчивост освен европейското финансиране от около 6 млрд. евро ще трябва да бъдат привлечени и 4,5 млрд. евро външно, заемно финансиране.

3e-news.net

Европейска инвестиционна банка (ЕИБ) ще съфинансира прехода към кръгова икономика, заяви Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕЦБ по време на конференцията. Банката ще помага на публичния сектор и частния сектор. Акцентът ще бъде върху справедливия преход, особено в регионите, зависещи от въглеродно интензивни отрасли.

Заемно финансиране по-близко до регионите

Банката инвестира в модернизация на градовете, в преход от използването на изкопаеми горива и промишленото производство, ще инвестираме в нови браншове и нови работни места. Ще подпомага малките, средни и големи предприятия. Досега ЕИБ е финансирала 8800 български малки и средни предприятия и е подпомогнала създаването на 180 000 работни места. Един от примерите е КЦМ Пловдив от 2019 г. с увеличаване на възможността за преработка на цинк и олово от батерии.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София