Facebook

Криминалист: Хиляди вече иззети ДНК проби не са в базите данни

Хиляди вече иззети ДНК проби не са в базите данни. Това заяви в „120 минути“ криминалистът проф. Костадин Бобев. Той допълни, че че никога престъпленията не остават неразкрити.

„10-15 хил. готови и иззети от извършители ДНК проби са чакащи и не можем да ги включим в базата данни. Фактически не участват в идентификационния процес поради липса на апаратура, на химикали и на достатъчно лаборатории“, заяви най-дълго управлявалият директор на Криминалистичния институт на МВР проф. Бобев.

Бобев е начело на институцията 35 години – до 2010 г., и въпреки новото оборудване казва, че работата на криминалистите не става по-лесна.

Резултатите от ДНК пробите често се бавят заради множеството заявленията от различни части на страната.

Много убийства, тежки престъпления, сексуални престъпления, взломни кражби, касоразбиване – почти няма случаи, при които да не се откриват биологични материали и чрез тях да се откриват извършителите. Това нещо по-рано не можеше да стане. До 2001 г. чрез изследването на кръв, слюнка и други веществени материали не можеше да се идентифицира човек – само да се направи групова идентификация“, разказва Бобев.

Експертът посочи, че тайната на криминалистиката е, че лошото никога не остава неразкрито – стига да има последователни и логични действия.

А микроскопите са най-добрият приятел на откривателите на следите. Въпреки че не всичко е като по филмите – работата им е опасна и с много предизвикателства.

„Всеки извършител се надява да не бъде разкрит. Няма такъв, който отива да извършва грабеж и да си казва „Те ще ме разкрият“ – няма. Всички живеят с мисълта, че няма да бъдат разкрити. Но това никога не се получава“, категоричен е той.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София