Маринов отвърна на критиките на Радев: Подкрепата на МВР за Гешев не е престъпление

Вътрешният министър Младен Маринов заяви пред журналисти, че подкрепата на структурите на МВР за кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор е била продиктувана от ежедневната им работа с него и прокуратурата.

Маринов коментира думите на президента Румен Радев от вчера, когато той заяви, че няма да подпише указа за назначаване на Гешев за главен прокурор и че въпреки ясното законово положение на сайта на ВСС да се пубилкуват само становища на граждански организации, са качени и такива в негова подкрепа от държавни институции, включително от структури на МВР и ДАНС.

„Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа“, заяви държавният глава.

„По отношение на подкрепата, която структури на МВР изразиха към господин Иван Гешев, мисля, че няма нищо по-естествено от това хората, които работят ежедневно с прокуратурата и конкретно с Иван Гешев, да го подкрепят и мисля, че това не е престъпление, дори не е и противоправно. Така че всеки, който е преценил, че иска да изрази своята подкрепа, както и тези, които изразяват своя протест, имат право да го направят“, отвърна Маринов.

Министърът подчерта, че не може да се намесва в работата на ВСС за това кой и къде ще публикува съответни становища. Той допълни, че според него една подкрепа не може да се разглежда като намеса в работата на съдебната власт и че всеки, който иска да изрази своята подкрепа или протест, има право да го направи.

По повод днешния празник на полицията Маринов заяви, че структурите на МВР се справят успешно с предизвикателствата и че правят това, което се очаква – поддържат добър обществен ред и успешно противодействат на престъпността във всичките й форми. Той подчерта, че окомплектоването на полицейския състав е задача, с която министерството се е справило на 90%. Предизвикателствата, по думите му, са свързани с изграждането на полицаи и ръководители от новопостъпилите на работа в МВР млади хора.

Снимка: БТА

Министърът поднесе венци пред паметника в градинката до църквата „Св. Седмочисленици“, а след това присъства и на отбелязването на празника в двора на ГД „Национална полиция“.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София