Мария Габриел ще се стреми хората да останат в центъра на политиките

В Европейския парламент в Брюксел започна изслушването на Мария Габриел, предложена за еврокомисар по младежта и иновациите.

Габриел ще отговори в продължение на три часа на 25 въпроса на евродепутатите от парламентарните комисии по култура и образование, и по индустрия, изследвания и енергетика. В началото на заседанието бе отбелязано, че правната комисия на ЕП не възразява Габриел да бъде еврокомисар за втори мандат.

Във встъплението си Габриел благодари на правителството и на премиера Бойко Борисов, че бе номинирана отново, както и на новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за решимостта да обедини иновациите с научните изследвания, спорта и младежта в един ресор. Тя посочи, че ще продължи да се стреми хората да останат в центъра на политиките, действията на ЕК да носят полза във всекидневието, без разлика между малки и големи.

„Вярвам, че в следващите часове в диалог ще набележим нови идеи, средства и инструменти за нашите научни изследователи, за иноваторите, за университетите, за учителите, за спортистите, за младите хора, за творците. Ще разчитам на вас да бъдем съмишленици в целта. Да постигнем такова европейско пространство на наука, образование, иновации, култура и спорт, което да бъде на висотата на очакванията на младите ни хора“, заяви Мария Габриел.

Мария Габриел подчерта, че основните предизвикателства според нея са Европа да запази световна водеща роля в науката. По думите й 20% от научните изследвания с високо качество по света са европейски, а САЩ и Китай бързо наваксват. „Имаме отличен пример със Съвместния изследователски център, но има парадокс – за да е Европа водеща в знанията рамковата програма за научни изследвания трябва да е също толкова отворена“, каза още тя.

„Трябва да създадем един нов европейски съвет на иновациите, който да допълва Европейския институт за иновации и технологии“, смята още тя.

„Трябва да променим принципите на разширяване и споделяне. Има разпокъсаност при научните изследвания и иновациите. Понякога сме затворени в порочния кръг на не много добри инвестиции, както и изтичане на мозъци. Но има окуражаващи тенденции. Постепенно тази разпокъсаност намалява“, допълни Габриел.

Утре ще стане ясно дали тя е подкрепена за поста. За да получи одобрението на евродепутатите, за Мария Габриел трябва да гласуват 2/3 от евродепутатите в двете комисии.

Очаквайте подробности.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София