Facebook

Министър Петков против идеята на АИКБ за болничните

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков не е съгласен първите 3 дни от болничния да не се плащат нито от работодателя, нито от НОИ. Това каза той на кръгла маса на тема „Злоупотребите с болнични листове – вреден за обществото феномен“, организирана от Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/.

Според социалния министър предложението, направено от АИКБ, е „непропорционално, прекомерно и социално неприемливо“. От АИКБ предлагат паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест да се изплаща от четвъртия ден на настъпването до възстановяване на работоспособността.

Бисер Петков призна, че от 2012 г. наистина има нарастване на издадените болнични листове, но решение с този проблем може да се намери по друг начин. Затова той предлага да се обсъди възможността за ограничение на периода, в който личните лекари могат да издават болничен лист. Сега този срок е до 14 дни непрекъснато. „Мисля, че във времето назад е било до 7 дни“, добави Бисер Петков.

Освен това той допълни, че може да обмисли и ограничение до 40 дни в общата продължителност в рамките на една година, в която личният лекар може да издава болничен лист. Според него може да се приеме и мярка, в която работодателят участва в обезщетяването на работниците за не повече от 15 дни в рамките на годината. Възможно е да се обсъди и възможността за преразпределение на изплащането на дните между работодателите и държавното обществено осигуряване.

Бисер Петков е на мнение, че общата сума на обезщетения на издадените болнични нараства и заради повишаването на средния размер на доходите. Освен това част от причините за нарастването на болничните са и при тяхното издаване.

От Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/ предлагат паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест да се изплаща от четвъртия ден на настъпването до възстановяване на работоспособността. Това каза председателят на АИКБ Васил Велев на кръгла маса на тема „Злоупотребите с болнични листове – вреден за обществото феномен“, организирана от Асоциацията. От АИКБ настояват още първите 3 дни от болничния да не се плащат нито от работодателя, нито от НОИ.

Васил Велев аргументира предложенията си, позовавайки се на статистиката от НОИ и НСИ, която показвала, че общо 2 748 173 са изплатените болнични листа през 2018 г., докато наетите лица са 2 238 402. Според него проблемът с т. нар. фалшиви болнични листове възниква от промяната в Кодекса за социално подпомагане от 1 януари 2013 г., когато се задължава осигурителят да заплаща първите три дни от болничния лист на осигуреното лице за временна неработоспособност. Тогава тази мярка е била предвидена като временна антикризисна, която обаче е станала постоянна. Васил Велев се аргументира, че преди да се приеме тази мярка през 2012 г. изплатените болнични листа са били 1 353 504.

Изплатените от НОИ болнични от 2012 г. са нараснали близо три пъти от 2012 г. – от 193 635 081 през 2012 – до 549 240 556 през 2018 г. Статистиката показвала, че средно по 10 дни отсъства служителят по болест, добави председателят на АИКБ.

Двойна разлика се отчита в някои региони на болните хора, допълни Велев. Той даде за пример, че в Стара Загора са издадени 157,87 болнични листове на 100 наети лица за 2017 г., докато в Добрич бройката е 69,93. Според него и тези данни будят съмнения за редовността на тези болнични. Освен това имало и много малко наказани лекари за допуснати нарушения при издаване на болнични листове. За 2018 г. са само 8 за цялата страна.“Всъщност е безнаказано издаването на болничен лист на здрав човек“, изтъкна Васил Велев.

Той отбеляза, че няма и почти никаква разлика в нетното възнаграждение на един работник, ползващ болничен лист за 3 дни и такъв, който не ползва. При ползване на болничен лист работникът получава нетно възнаграждение средно месечно само с 3 процента по-малко, но за сметка на това работи с 15 процента по-малко, заяви председателят на АИКБ. Той е на мнение, че това е много сериозен стимул за извършването на тези злоупотреби.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София