Facebook

НАТО ще разшири присъствието си в Ирак: всички страни членки са в коалицията

Министрите на отбраната на страните от НАТО решиха днес на среща в Брюксел алиансът да разшири обучителната си мисия за въоръжените сили на Ирак. Това съобщи след първия ден от заседанието генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.

Още по темата

Това е първа стъпка от обсъжданото допълнително присъствие на НАТО в Близкия изток, отбеляза генералният секретар на алианса. Столтенберг поясни, че всяка следваща стъпка в Ирак ще бъде съгласувана с правителството в Багдад. Той добави, че силите на пакта и сега са в близкоизточната страна по покана на иракското правителство.

Столтенберг съобщи, че обучителната мисия, прекъсната в началото на годината заради нарасналото напрежение между САЩ и Иран, ще бъде възстановена при първа възможност. Той допълни, че НАТО се подготвя да поеме част от дейността на международната коалиция срещу „Ислямска държава“ (ИД) в Ирак. Всички държави от НАТО са част от коалицията, поясни генералният секретар. По неговите думи ИД е общ враг за НАТО и за Ирак.

Столтенберг уточни, че днес е било взето принципно решение за разгръщане на иракската обучителна мисия. Рано е да се посочат бройката на военните за разширената мисия и задачите, които ще им бъдат поставени, поясни той в отговор на въпрос на пресконференция.

Генералният секретар допълни, че НАТО обмисля разширяване на присъствието си в Близкия изток и Северна Африка, защото нестабилността в този регион увеличава опасността от миграция и тероризъм.

Столтенберг отбеляза, че в Афганистан силите на НАТО с годините са били намалени от 100 хиляди на 16 хиляди бойци. По неговите думи това е станало възможно заради успешната обучителна мисия на алианса за афганистанските специални сили. Талибаните трябва да покажат, че желаят и могат да допринесат за намаляване на насилието, че са склонни на отстъпки, заяви Столтенберг по повод преговорите им със САЩ.

Генералният секретар осъди от името на алианса ударите срещу цивилни в Идлиб и призова сирийския режим, подкрепян от Москва, да прекрати тези удари. Столтенберг изрази подкрепата на НАТО за усилията под егидата на ООН за постигане на мир в Сирия.

Много политици в Ирак смятат решението на правителството да даде достъп на чуждестранни военни сили до иракската територия за незаконно и че само най-високият федерален съд в страната може да признае легитимността му.

На 5 януари иракският парламент прие резолюция, с която настоя за пълно изтегляне от страната на всички чужди войски. Парламентарното решението дойде два дни след американските ракетни удари в района на летището в Багдад, при които бе убит ген. Касем Солеймани, но беше взето в отсъствието на няколко водещи парламентарни фракции.

САЩ отказват да се съобразят с решението на иракския парламент, макар да започнаха изтегляне на част от своя военен контингент в близкоизточната страна.

След решението на парламента иракската армия обяви, че държи на присъствието на чуждестранни военни, които й помагат в борбата срещу ИДИЛ.

Както стана известно България има двама военни в иракската мисия на НАТО. Те, заедно с голяма част от мисията, напуснаха (временно) страната след иранските удари по американски военни бази.

В своето изказване по време на дискусиите в Брюксел министър Красимир Каракачанов подчерта, че въпреки завишеното внимание към Близкия Изток не трябва да забравяме другите райони, където мисиите и операциите на НАТО имат стабилизиращ ефект. Република България счита за особено важно продължаването на усилията на Алианса в Косово, както и военноморското присъствие в Средиземно море, се казва в съобщение на пресслужбата на министерството на отбраната.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София