Николай Костов пред Dir.bg: Запасът от дезинфектанти в аптеките за 3 месеца свърши за 3 дни

Проблемът с недостига на противогрипни маски и дезинфектанти достига критичната граница. Причина за това е както увеличеното търсене заради достигналия Европа и Балканите коронавирус, така и липсата на доставки от Китай, който произвежда над 50% от материалите – не само за България, а и за целия свят. Дефицитът отваря и нов проблем – спекулата на свободния пазар, изразяваща се в завишени цени на едро, които се отразяват пропорционално и на търговията на дребно.

За повече информация потърсихме Николай Костов – председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

– Г-н Костов, колко сериозен е проблемът с недостига на противовирусни маски в аптеките?

– Вече ги изкупиха, почти нищо няма. Горе-долу недостигът е от около 20 дни. Първо изчезнаха заради Китай, изкупиха ги и ги изпратиха. Сега вече и има търсене и от Италия. Според мен в цяла Европа и в света няма маски, дори и в големи държави като САЩ, Индия. На нас ни търсят от Западна Европа. Голям е проблемът. Търсенето няколко десетки пъти надхвърля доставките. Досега никога не е имало такова търсене.

– Само от Китай ли сме внасяли тези маски досега?

– Не, има и в Европа производители, доколкото знам и в Турция, но те не могат да смогнат. България мисля, че внасяше основно от Китай, но имаме и от Германия. Но в момента произвеждат и разпределят за други държави, за България не остават маски.

– Какъв е рискът за болничните заведения?

– Аз нямам поглед върху лечебните заведения.

Спекула, карантина и... Фейсбук: Вирусът още го няма, но проблемите вече са тук

– Какви мерки предприема Асоциацията на аптеките?

– Търсим маски, непрекъснато сме в преговори, но ние не сме вносители. В повечето случаи това са търговци на дребно. Така или иначе, нас ни снабдяват дистрибутори, но ние също сме в преговори с различни доставчици. Трудно е, цените са невероятни. Спекула няма в аптеките. Цените ние, на които ги получавахме в последно време, са кардинално различни – 10, 20 пъти по-високи. Те са такива още от производителя такива. Една маска я продавахме за 7 стотинки години наред, допреди един месец. Аз вече не мога да купя маска за под 1 лев. Даже вече имаме оферти от някакви хора, които ги виждаме за първи път. Кой знае откъде са се снабдили и ги предлагат на невероятни цени. Това роди спекулативен пазар. Някои хора се опитват да забогатеят сега. Но това със сигурност не са аптеките. Дори цената на едро е невероятна.

– Има ли нормативна наредба, която да попречи на спекулата?

– Не, това не са лекарства, а медицински изделия и те се ценообразуват свободно. В случая огромният дефицит ражда спекула. Като е висока цената, не би трябвало да купувате, това в някаква степен е регулатор. Но наистина историята е ненормална – вчера ми предлагаха маски за много големи количества на 1 лев. Имаше по-кръгли и плътни и по 4 лева, но ги отказах. Не мога да купувам на такива цени, нито да продавам. Сигурен съм, че нещата ще се успокоят, когато започне да се произвежда в големи количества в Китай. Мисля, че наближава този момент, защото гледам, че обстановката в Китай се успокоява. Освен че там не работеха заводите, голяма пречка беше и липсата на транспорт.

– От какво трябва да е направена маската, кой от различните видове предоставя най-добра защита?

– Маската не осигурява сигурна защита. Вирусът може да преминава и през очите, затова е хубаво да се носят и очила. Маската е направена основно, за да задържа пръски, слюнки. Когато всички носят маски, те пазят взаимно себе си. Иначе има различни стандарти. Най-обикновените предпазват най-малко, те не са направени с такава цел. Това е плътна изкуствена материя, която може да се носи между 2 и 3 часа. Представете си в Ухан, който е 11 милиона, ако трябва да ги сменят на 2 часа, колко милиона маски са необходими. Хубавото е, че в България няма коронавирус. И в България аптеките зареждаха по 1-2 кутии с маски седмично и те не се продаваха.

– Разпознавате ли фалшиви маски?

– Такива не са ми попадали. Ние се снабдяваме от дистрибутори, които няма как да се занимават с такива неща. Работим директно с най-уважаваните производители, а те снабдяват основно болници. Но сега може би всичко е възможно да влезе в страната ни, защото явно се доставят по най-невероятни пътища. Хора, които никога не са се занимавали с доставка на маски, сега решиха да го правят.

– Има достатъчно дезинфектанти в аптеките и спиртът може ли да ги замести?

– Преди два дни имахме запас за 3 месеца, който свърши за 3 дни. И през онлайн магазина се изкупиха много дезинфектанти. Ние се опитваме да намерим в момента, но няма. Най-вероятно остатъците по аптеките още днес или утре окончателно ще свършат. Сигурно спиртът ще влезе в употреба. С него не вярвам да имаме проблеми, защото произвеждаме доста в България. Може би е необходим само капацитет за разфасоването, но засега при него няма проблем. Всякакви специализирани дезинфектанти, които са направени за ръце, повърхности, изчезнаха, вече ги няма и по складовете.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София