Facebook

Нинова: Имаше очакване за нещо различно от решението на Държавния департамент

Помолена за коментар на решението на Държавния департамент на САЩ да обяви като корумпиран съдия от българския Специализиран съд, Нинова каза, че българското общество е очаквало нещо различно от решението на Държавния департамент:

Още по темата

„Мисля, че имаше очакване за нещо различно; от разговори в обществото мисля, че имаше очакване за нещо друго. Жалко е за нашата правосъдна система, че трябва отвън да се решават тези въпроси“.

У нас нямаше дебат, това създаде напрежение в българското общество, посочи Нинова по въпроса с очакваното приемане на България в еврозоната. Тя добави, че БСП настоява курсът на лева и валутният борд да не бъдат променяни до въвеждането на еврото. Не сме обсъждали въпроса за референдум по тази тема, поясни Нинова в отговор на въпрос.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши ще посети България през март, съобщи още лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с Кьовеши в Европейския парламент в Брюксел. Лидерът на БСП съобщи още, че е поканила европейския главен прокурор да преведе срещи и с опозицията в България, и да чуе всички гледни точки по въпросите на борбата с корупцията и организираната престъпност.

„Аз изразих подкрепата за Европейската прокуратура. Знаете, че аз в лично качество я харесвам и подкрепям, още когато беше кандидат. Но попитахме как ще се случи конструирането на Европейската прокуратура и тя каза, че в момента води разговори с всяка една държава-членка как ще си излъчат европейските делегирани прокурори. Ние настояваме за това от много време, защото нямаме правила, за пръв път се случва и никой не знае как ще бъдат излъчени тези прокурори, които трябва да представляват България в Европейската прокуратура“, каза Корнелия Нинова пред БНТ.

В срещите си в Европейския парламент вчера и днес тя е настояла решенията, свързани с опазването на околната среда, да отчитат интересите на всички държави от ЕС. По нейните думи, ако големите държави взимат решения, които после по-новите трябва да изпълняват, това би довело до още по-голямо разделение и усещане за Европа на няколко скорости. Според нея е необходимо българските власти по-скоро да предложат националния план за участие в т. нар. Зелен договор.

След Брекзит всички трябва да положим усилия да запазим единството на ЕС и той да стане самостоятелен, единен и силен играч в новите геополитически реалности, коментира Нинова.

Тя уточни, че е била приета от председателя на ЕП Давид Сасоли и неговия заместник Клара Добрев, както и от ръководителя на парламентарната група на социалистите Ираче Гарсия. Има внушения, че едва ли не сме в конфликт с нашето политическо семейство – нищо подобно не се усети тук, заяви още Нинова.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София