Facebook

Новата система за таксуване в градския транспорт на София в сила от 2020-а

Една от големите задачи, която трябва да решим в следващата година, е да увеличим привлекателността на градския транспорт. Първите стъпки са изграждането на метрото, нови автобуси, тролеи и трамваи, а втората – по-бърз и удобен градски транспорт. С електронната система за таксуване, която се изгражда, ще следим в реално време натоварването на всяка линия. Това ще ни позволи да реагираме с допълнително транспортно обслужване там, където е необходимо„.

Това обясни кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова по време на среща с IT експерти от българската софтуерна компания Develop Soft.

През 2020 г. електронната система за таксуване в градския транспорт ще бъде завършена и ще даде възможност пътуването да се заплаща според реално изминато разстояние или време. Системата осигурява повече удобство за гражданите и слага край на опашките, защото всяка карта или билет ще могат да се купуват и зареждат през телефона, компютъра или банкова карта.

„За сигурността на пътниците и водачите във всички автобуси, тролеи, трамваи и метровлакове в момента се поставят камери. Системата за видеонаблюдение ще е част от системата за сигурност, която изградихме и разширяваме“, допълни Фандъкова. Тя подчерта, че средната скорост на градския транспорт трябва да бъде увеличена. „Това става чрез системата за управление на трафика, която осигурява приоритетно пропускане на колите на градския транспорт през кръстовища, когато изостават от графика си. За това помагат и бус лентите, и камерите за контрол, които поставихме“, обясни тя.

Пътуването на София: Три лъча и един мобилен град

По време на срещата беше обсъдена и стратегията за създаване на електронна община и дигитализация на процесите и услугите за гражданите и бизнеса.

Нашата цел е да осигурим удобство и бързина при използването на всички административни услуги за гражданите. Анализите показват, че 2-3 дни всяка година хората отделят за попълване на документи, свързани с администрацията. Нашата цел е да спестим максимално това време на гражданите и на бизнеса„, каза Йорданка Фандъкова.

Целта ни с дигитализацията на общината е да използваме знанията и уменията на български IT компании. Те ще могат да създават продукти за София, които в последствие да продадат на други градове. А не както е сега български IT компании създават продукти на чужди градове, а ние тук не се възползваме от това, което те правят„, каза Владимир Данаилов, кандидат за общински съветник от листата на коалиция ГЕРБ-СДС.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София