Facebook

Нов скандал между САЩ и Москва след разпит на руски депутат в Ню Йорк

Руското външно министерство изпрати протестна нота до властите в САЩ, във връзка със задържането и разпит на депутата от Държавната дума Инга Юмашева и нарече инцидента поредното враждебно действие, предава ТАСС.

Нов дипломатически скандал: САЩ отказа визи на част от руската делегация за сесията на ООН

Инга Юмашева беше задържана и разпитана на летището в Ню Йорк за един час, която пристигна за участие в руско-американски форум „Диалог Форт-Рос“, съобщи по-рано посланикът на Руската федерация в САЩ Анатолий Антонов. По думите му на 6 октомври депутатката е била задържана на летището и отведена в отделна стая, където служител на ФБР я задал „абсолютно неразбираеми, неясни и неприемливи въпроси“. Какви са твърденията на ФБР към Юмашева, не е уточнено. „Освен това тя беше поканена да се срещне с служителя на ФБР в различна, неформална обстановка и да продължи този разговор“, добави ръководителят на дипломатическата мисия.

„Ние изказваме силен протест във връзка с действията на американските власти срещу депутата от Държавната дума на Руската федерация Инга Юмашева, която беше задържана на летището в Ню Йорк от агенти на ФБР и разпитана. Това е поредната враждебна акция срещу Русия и нейните представители, очевидно насочена към по-нататъшно влошаване на атмосферата на руско-американските отношения „, се казва в изявлението на руското външно министерство.

В документа се отбелязва още, че американските власти не са в състояние да контролират собствените си специални служби или не се опитват да нормализират отношенията си с Русия.

„Възниква въпросът, че американските власти, противно на твърденията си, не се стремят да нормализират диалога, или пък не са в състояние да контролират действията на собствените си специални служби. Инга Юмашева, като координатор на парламентарната група на Държавната дума за връзките ни с Конгреса на САЩ, беше изпратена до обществено-политическия форум „Диалогът Форт-Рос“, който е прецизно създаден, за да помогне за укрепване на взаимното разбирателство и сътрудничество между народите на Русия и САЩ“, се казва още в изявлението.

По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че пътуването на руски дипломати за форума „Диалог Форт-Рос“ е било осуетено, тъй като не им е била издадена американска виза навреме. Инцидентът е станал тази седмица.

Визов скандал имаше и миналия месец, когато САЩ отказа визи на някои членове на руската делегация, които трябваше да присъстват на Общото събрание на ООН миналия месец.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София