Facebook

Обвиниха бившия разузнавач №1 в престъпление по служба: облагодетелствал фирма

Военната прокуратура в София обвини бившия председател на Държавна агенция „Разузнаване“ Драгомир Димитров за престъпление по служба.

Драгомир Димитров е генерален консул на България в Мюнхен.

 Сменят шефа на Разузнаването, става дипломат в Германия

В пресъобщение на прокуратурата се казва, че „Д.Д. е привлечен за обвиняем, за това, че за времето от 14 юли 2016 г. до 9 август 2016 г. като председател на Държавна агенция „Разузнаване“ е „нарушил служебните си задължения, като не организирал и не контролирал дейностите по Защита на класифицираната информация“ в ръководената от него агенция, „с цел да набави облага за определено дружество в размер на 91 500,00 евро“. От това, се казва в съобщението, са „настъпили немаловажни вредни последици – осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация“.

На Димитров, който беше председател на агенцията от май 2015 до юли 2018 година, е определена парична гаранция от 5000 лева.

На 18 юли 2018 г. правителството предложи на президента да издаде указ за освобождаване на Драгомир Димитров от длъжността председател на Държавна агенция „Разузнаване“ и за назначаване на ръководната длъжност на досегашния заместник-председател Атанас Атанасов, съобщиха тогава от пресслужбата на Министерски съвет.

Решението бе взето след подадена от Димитров молба за освобождаване, уточни пресслужбата без да посочи мотиви. Тогава обаче стана известно, че той започва работа в МВнР и поема длъжността генерален консул в Мюнхен. По-рано, преди повече от 10 години, Драгомир Димитров е бил част от екипа на посланик Меглена Плугчиева в Берлин. От 2007 до 2011 година Димитров е бил офицер за връзка в посолството.

През 2012 година Драгомир Димитров беше назначен за шеф на Националната разузнавателната служба, както беше името на службата тогава. Три години по-късно парламентът прие закон за институцията и я прекръсти на Държавна агенция „Разузнаване“. Димитров бе преназначен от президента Росен Плевнелиев за неин директор през 2015 година с петгодишен мандат, който трябваше да изтече през 2020 година.

Драгомир Димитров тръгва по кариерната стълба нагоре в първите дни на януари 2002 г., когато оглавява великотърновската дирекция на МВР, припомня bTV.

Преди това в периода 1997-2001 г. постъпва на работа в Националната разузнавателна служба (НРС) – регионално бюро във Велико Търново. За кратко оглавява РДВР – Велико Търново (2002-2004). Отново се връща в НРС като началник на отдел „Териториален“ (2004-2005) и зам.-началник на отдел „Международно сътрудничество“ (2005-2007).

В периода 2007-2011 г. е офицер за връзка на НРС в Берлин, Германия. През октомври 2011 г. – януари 2012 г. е началник отдел „Асиметрични заплахи.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София