Facebook

Около 2800 горски служители са на крак за ловния сезон

Министерството на земеделието, храните и горите е осигурило горски служители, които да контролират лова и спазването на мерките за биосигурност, свързани с разпространението на африканската чума по свинете,

заяви пред журналисти заместник-министърът Атанас Добрев в землището на село Драгана, община Угърчин, при откриването на ловния сезон за дребен и едър дивеч и груповия лов на дива свиня.

Откриват сезона за групов лов на дива свиня

По думите му заедно с всяка от 2800-те ловни дружинки в страната има дежурни служители от горските и ловни стопанства, които да контролират и проверяват дали се спазват всички мерки за биосигурност.

След излизане от ловните полета ловците трябва да направят дезинфекция както на високопроходимите си автомобили, така и на обувките си. Това се прави с цел превенция, да не се разпространи заболяването на територията на България. Колкото повече се спазват тези мерки, толкова по-голям е шансът за изкореняване на болестта, обясни Добрев. По думите му ловните дружини задължително трябва да имат фризери, в които, ако има отстрелян дивеч, да се съхранява до излизането на пробите за африканска чума и трихинелоза по свинете. Тези проби ще се взимат от служители на държавните ловни или горски стопанства, които ще отговарят за транспортирането им до лабораториите за изследвания. Резултатите от пробите стават готови до седмица. Страничните отпадъци на животните се заравят в изградените ями, които имат всички ловни дружини“, уточни заместник-министърът.

Пробата на трихинелоза, за която досега ловците са заплащали по 12 лева, със заповед на изпълнителния директор на БАБХ вече е намалена на 6 лева, а пробата за АЧС е изцяло за сметка на държавата.

Заместник-министърът съобщи още, че инфектираните зони са намалели и се определят по друг начин, тъй като пикът на заболяването е спаднал.

„Той беше по време на най-топлите месеци – юли и август, до началото на септември. След като се видя, че се спазват тези 200-квадратни километрови ограничения и след проверки на европейските одитиращи институции, стана ясно, че в България спазваме цялата европейска стратегия за борба с африканската чума“, посочи Добрев, като отбеляза, че затова са предприети по-леки мерки.

Ако има открито огнище, се ограничава ловът само в радиус 1 кв. км. Ще има Б зона която е в рамките на 2 допълнителни км, за индивидуален лов без кучета. Третата зона е 5-километрова за групов лов под контрола на горски служители, добави заместник-министърът.

Той каза още, че в момента 12 ловни дружинки са с действащо огнище, в рамките 30 дни назад, със зона А. Иначе старите случаи са 63-64, но те са минали своя мониторингов период и в момента териториите са свободни.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София