Facebook

ООН публикува списък на фирми, опериращи в еврейските селища на Западния бряг

След многобройни отлагания Върховният комисариат на ООН за човешките права оповести днес списък с имената на 112 компании, които извършват бизнес и действат в израелските селища на Западния бряг, които международната общност смята за незаконни, предадоха световните агенции и БТА.

В доклада на комисариата се казва, че действията на тези компании „повдигат редица въпросителни, свързани с човешките права“. Това е първият опит да бъдат назовани и заклеймени тези фирми. В света от няколко години набира сили международна инициатива, призоваваща за бойкот на тези фирми, която Израел и САЩ яростно критикуват.

Представяйки в Женева доклада, съдържащ списъка, върховната комисарка на ООН за човешките права Мишел Бачелет, цитирана от Франс прес, каза, че съзнава колко сложен и спорен е бил и продължава да бъде този въпрос. Докладът е съставен в отговор на резолюция от 2016 г. на Съвета на ООН за човешките права, изискваща да бъде създадена „база данни за всички предприятия и фирми, замесени в дейности, особено свързани с израелските селища на окупираните палестински територии“. Сред посочените имена са и широко известни международни компании. 94 от имената в списъка са на фирми, главно банки и строителни компании, със седалище в Израел, а 18 са регистрирани в други 6 страни.

Как реагира Израел

Израелският външен министър Израел Кац, цитиран от Асошиейтед прес, веднага реагира гневно, и нарече публикуването на списъка „позорна капитулация“ пред страни и организации, които искат да навредят на неговата страна. Израел и преди е протестирал срещу подготвящия се „черен списък“, който може да създаде сериозни проблеми на включените в него компании.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху също разкритикува доклада на ООН със списъка с фирмите, предаде Ройтерс. Премиерът каза, че „Съветът на ООН за човешките права е пристрастен и невлиятелен орган“. В изявление на премиера се казва още, че „вместо да се занимава с човешки права, този орган се опитва да очерни името на Израел“. „Ние отхвърляме всеки подобен опит най-категорично и с възмущение“, се казва още в документа.

Израелската позиция е, че тези селища са построени в спорна територия, чийто статут ще бъде финализиран чрез преговори. Неотдавна обаче израелският премиер Бенямин Нетаняху публично обеща, че еврейската държава ще анексира над 100-те селища, изградени на Западния бряг. Под натиск от САЩ тези планове са замразени до предстоящите на 2 март избори в Израел, отбелязва АП.

Как реагира Палестинската автономия

Палестинският външен министър Рияд ал Малики, цитиран от Ройтерс, в специална декларация приветства публикуването на списъка от ООН, като го нарече „победа за международното право“. Той призова международната общност да окаже натиск върху включените в него фирми незабавно да прекратят бизнеса си в еврейските селища на окупираните територии.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София