Парламентът прие декларация в защита на българската общност в Украйна

Народното събрание прие декларация в защита на целостта на българската общност в Украйна. „За“ гласуваха 109 народни представители, „против“ – 0 и „въздържал се“ – 19.

Повод за нея стана започналата административно-териториална реформа в Украйна, която предвижда разделяне на Болградския район, който е естествен административен център на българите там, на 5 независими части. Според депутатите това нанася „много тежък удар върху целостта на нашата българска общност“. По същия повод вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева вече проведе телефонен разговор със своя украински колега Дмитро Кулеба.

Днес и парламентът декларира своето категорично несъгласие с подготвяните административни промени и призовава каинета да предприеме всички възможни действия пред правителството на Украйна, които да гарантират запазването на целостта на българската общност в Болградския район. С документа депутатите призоваваха още управляващите да предложат организирането на спешна междуправителствена среща за обсъждане и набелязване на конкретни мерки и действия за защита на правата и целостта на българското малцинство.

В декларацията се отбелязва още, че решението на проблемите на българската общност в Украйна е приоритетен въпрос, който следва да бъде решен в духа на отличните отношения между двете държави и при спазване на европейските ценност.

Текстът беше прочетен от трибуната от заместник-председателя на парламента Валери Симеонов, който оглавява и групата за приятелство между България и Украйна.

„Това е доста неприятен и опасен факт, от гледна точка на запазването на българската общност и защитата на интересите ѝ“, заяви лидерът на НФСБ.

Снимка: БТА

По-рано той коментира пред БНТ, че става въпрос за много сериозен проблем, който се очертава да се появи между двете държави. Симеонов обясни, че сме получили информация, че българският район в Украйна ще бъде „нацепен“ на пет части. По думите му това ще обезличи българския център и ще бъде много тежък удар върху цялата наша диаспора. Административната реформа, която се бави от три години, ще започне с нашето малцинство, подчерта бившия вицепремиер.

„Декларацията в защита целостта на българите в Украйна е важен сигнал, че България наистина следи как се изпълняват ангажиментите“, заяви от името на ГЕРБ пък народният представител Христо Гаджев, цитиран от „Фокус“.

„Спомена се правото на местно самоуправление и правото на самоопределение. В крайна сметка една от целите на тази реформа в Одеска област са предстоящите местни избори в Украйна. Защо сега, защото предстои юни месец това да влезе“, каза той и обясни, че реформата трябва да приключи.

По думите му раздробяване на Одеска област ще доведе до по-малка политическа представителност на българите в Украйна.

„Тук искам да дам пример с Европа. Ние сме в Европа, Украйна се стреми в ЕС. Примерът на всички страни-членки е да дават възомжност на малките общности, на малцинствата в тях, да имат своите представители в местните власти“, изтъкна още Гаджев. Според него е важно Украйна да покаже, че се придържа към европейските стандарти.

Въпреки че опозицията от БСП подкрепи декларацията, тя отправи и някои критики. Социалистите възразиха срещу  начина, по който е изготвен текстът – без работна група, която да определи неговото съдържание, както и срещу отсъствието на външния министър от пленарната зала по време на обсъжданията.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София