Facebook

Пациенти могат да подават сигнали за липсващи медикаменти у нас на нов сайт

Сигнали за липсващи лекарства в българските аптеки вече могат да подават пациенти на новия сайт в интернет – moeto-lekarstvo.com, съобщи в Националния пресклуб на БТА Ваня Добрева – председател на сдружението „Хипофиза“, и председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване.

Сайт е създаден от Сдружението за развитие на българското здравеопазване, което ще изпраща получените сигнали за липсващите лекарства до Изпълнителната агенция по лекарствата. Сигналите за липсващите лекарства може да се подават и анонимно от пациентите. При липса на дадено лекарство е добре да се изчака 24 часа, тъй като е нормално в дадената аптека да я няма цялата наличност от лекарства и е необходимо определено време, за да се достави лекарството, обясни Ваня Добрева.

Тя уточни, че лекарствата, за които пациентите може да подават сигнали на новия сайт, са само тези от позитивния лекарствен списък. Това са лекарствата за домашно лечение и пациентите може да ги купят от аптеките, обясни Добрева. Тя каза, че като пациентска организация, ежедневно получават сигнали от пациенти, че в аптеките липсват определени лекарства.

Създаването на новия сайт е честна и прозрачна инициатива, която трябва да бъде подкрепена от обществото, заяви Пенка Георгиева от пациентските организации „Заедно с теб“. Тя каза, че и към техните пациентски организации постъпват сигнали за липсващи лекарства и „пациентите изразяват съмнение, че голяма част от тях са предмет на паралелен износ“. Много е рисково, че пациенти си купуват липсващи лекарства от хора – от интернет, без да знаят при какви условия те са съхранявани, коментира Георгиева.

Марияна Александрова от сдружението „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ каза, че най-често у нас липсват инсулини и инкретини /лекарства за диабет тип 2, които са най-иновативните, но и най-скъпите/.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София