Facebook

Петър Москов: С електронна система цените на лекарствата може да паднат до 20%

Ако централизираната платформа за електронни търгове за лекарствата се въведе, ще има положително развитие за пазара и цените им. Ако не, значи лобитата са надделели. Това обясни Петър Москов пред bTV. По думите му той е създал подобна система в края на 2016 г., но тогава тя не е стартирала.

„Навсякъде, където работи електронната система, цените на лекарствата падат с 20%“, отчете още Москов. 

Преди дни по темата за лекарствата се разрази спор между НЗОК, частниците болници и пациентските организации. 

Управителят на НЗОК Д-р Дечо Дечев изнесе информация, че няколко лекарствени продукта с едно и също международно непатентно наименование, предназначен за лечение на злокачествени заболявания в болнични условия, са били заплащани на различни цени.

Според д-р Дечев основната причина за разликата в цените е, че „държавните и общински болници провеждат обществени поръчки, а частните не.“ Причината за това били „внесени и приети от Народното събрание лобистки текстове“, които освобождават частните болници от задължение да провеждат обществени поръчки.

В отговор, министърът на здравеопазването заяви, че ще поиска от министерството на финансите да обмисли промяна в Закона за обществените поръчки, която да задължи частните болници да провеждат такива.

От Националното сдружение на частните болници известиха, че са внесли искания за промени до ресорните институции. Според сдружението, решението на проблема трябва да се търси на друго място. Вместо да се принуждават всички болници да правят обществени поръчки за лекарства далеч по-добре, по-лесно и по-ефективно е да се смени моделът на договаряне и заплащане.

Предлагаме процедурите на договаряне, отпускане и заплащане на лекарствата за лечението на злокачествени заболявания в болнични условия се изградят аналогично на процедурите прилагани при лекарствата за домашно лечение, пише в становището. 

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София