Facebook

Посолството на САЩ в Турция се извини заради „лайк“ на коментар

Посолството на САЩ в Турция се извини още веднъж днес за „лайк“ (like) на коментар в Туитър по адрес на лидера на националистическата партия Девлет Бахчели, който има здравословни проблеми през последните седмици, предаде агенция Ройтерс.

По-рано през деня временно управляващият американското посолство в Анкара Джефри Ховиниър бе повикан в турското външно министерство за ясно и точно обяснение на харесване на коментар в социалната мрежа, в който се казва, че Турция трябва да бъде готова за политически живот без Бахчели.

Въпросният коментар в Туитър е бил направен от журналиста Ергюн Бабахан. Посолството се извини за „лайка“ още вчера и го премахна. Днес дипломатическата мисия публикува още едно извинение.

„Ние се извиняваме за грешката, която е станала с нашия Туитър акаунт вчера. Не се асоциираме с Ергюн Бабахан, нито одобряваме или сме съгласни със съдържанието на неговия туит. Отново подчертаваме нашето съжаление за тази грешка“, се посочва в днешния туит на посолството.

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик заяви по-рано, че Държавният департамент и американското посолство трябва да разследват случая.

Това показва, че някои хора, работещи в посолството, полагат специално усилие, за да навредят на отношенията между двете страни, посочи Челик в Туитър.

ПСР отбеляза също, че потребителят, който е публикувал коментара за Бахчели, е издирван за връзки с движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, което Анкара обвинява за организирането на опита за преврат от юли 2016 г.

Турция е повдигнала обвинения, свързани с тероризъм, на трима местни служители на американското консулство. Един от тях бе осъден на затвор през януари, но бе освободен, тъй като е прекарал под арест срока на присъдата си. Съдебните процеси срещу другите двама, които са обвинени за връзки с мрежата на Гюлен, продължават.

Сегашният случай с лайка не е прецедент за Турция. Затова, ако се намирате в тази държава, трябва да сте особено внимателни в социалните мрежи. Дори само заради споделянето на чужд материал или лайкването на критично съдържание в социалните мрежи може да се озовете зад решетките. Това деяние може да бъде класифицирано като обида срещу турския президент или като терористична пропаганда. И двете се наказват със затвор, отбеляза „Нойе Цюрхер Цайтунг“ в статия преди година. Всяка седмица турското вътрешно министерство публикува нови данни за наблюдението в социалните мрежи.  Турските власти следят най-вече за съдържания, които могат да бъдат представени като заплаха за националната сигурност. Традиционно това са горещите политически теми като кюрдският въпрос, намесата на Турция в Сирия или пък движението на Гюлен.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София