Facebook

Президентът на срещата с ЦИК: Най-трудно е да преодолеем корпоративния и купения вот

Машини ще доставим, пари ще се дадат, организация ще се направи, най-трудно е, според мен, да преодолеем корпоративния и купения вот, коментира президентът Румен Радев на организираната от него на „Дондуков“ 2 среща с представители на ЦИК, на институциите, свързани с провеждането и организацията на местните избори тази година, както и анализатори на изборния процес.

Целта на срещата е да бъдат набелязани проблемите и начините за тяхното отстраняване.

Президентът Радев се позова на статистика и доклади, предоставени от ДАНС, МВР и прокуратурата, според които няма съществени разлики между местните избори през 2015 г. и тези през настоящата година. Гледайки всичко това, което и социолози и политолози, експерти, обобщават, усещането в хората е, че тук се върти индустрия за десетки милиони, заяви президентът Радев.

Той очаква да чуе от присъстващите експерти предложения за мерки за справяне с проблема на корпоративния и купения вот, който определи като срамен. Това е срамно да се случва в европейска държава в 21-ви век, коментира Радев, като добави, че трябва да се върви към категорично увеличаване на тежестта на наказанията – и административни, и като криминални престъпления. Трябва да търсим дали ще променяме и съотношението, как ще ги класифицираме, кои са административни нарушения, кои – криминални престъпления, защото това е престъпление срещу демокрацията, заяви Радев. Това подменя вота на гражданите, коментира той, като добави, че от честността и прозрачността на изборите зависят не просто демокрацията, а легитимността на управлението и на институциите.

Липсата на представител на изпълнителната власт не отменя нейната отговорност пред гражданите и закона за провеждането на честни и открити избори, каза още президентът.

„Благодаря на усилията на всички институции, най-вече на ЦИК. Още с встъпването в длъжност трябваше да организират избори и за Европейски парламент, и за местните избори, плюс да въведат машинно гласуване“, посочи той.

Румен Радев очаква на следващ етап по въпроса да се направят консултации и с политическите партии.

„Целта на днешната среща е на институционално и експертно ниво да идентифицираме проблемите, анализираме причините и да чуя вашето предложение за промени, чрез които да се отиде към подобряване на изборния процес. След това следват консултации с политическите партии. Трябва със съответните промени да постигнем по-добри избори за цялото общество. Когато говорим за честни избори, на всички е ясно, че в демократичния свят няма правила, които да водят към идеални избори – такива няма“, добави още президентът.

Специално за недействителните бюлетини и проф. Михаил Константинов обясни много пъти, че проблем има в отбелязването на преференциите. Спасението тук е машинният вот, изтъкна президентът Румен Радев.

Трябва да се отворят достатъчен брой чували и да се вземат законови и организационни мерки, сигурен съм, че можем да свалим този процент на недействителни бюлетини, каза Михаил Константинов. По думите му за местните избори са се чули много грешни данни. „Защото много хора побързаха да се изкажат“, отбеляза той.

Проф. Константинов посочи, че разлика в недействителния вот на изборите през 2015 г., спрямо тазгодишните на практика няма.

„През 2015 г. процентът е 8,7 % и 14 % за общински съветници, 2011 година – 5,7 % недействителни. А за съветници само 6 %. Има странен скок между 2011 и 2015 г. Една от хипотезите е, че хората не се оправят с преференциите“, допълни той.

Константинов обобщи данните, като посочи, че най-малко недействителни бюлетини има в София – 5 %, а най-много във Видин – 23 %.

„Във Варна – 11 %. В Кърджали – 14 %, под средния за страната. В Монтана – 21 %.“, допълни той.

Препоръката е да се отворят достатъчен брой чували и да се вземат законови и организационни мерки сигурен съм, че можем да свалим този процент.

По предложението на президента Радев за наложително въвеждане на машинното гласуване Константинов отбеляза, че по последни проучвания 24 % от българите не са използвали интернет, което по думите му няма да им позволи да се справят с този начин на гласуване.

„Част от българските избиратели не са ползвали компютър, когато правим някакви хубави предложения, е хубаво да знаем това“, добави професорът.

На тези негови думи президентът Радев отвърна, че по-скоро вижда машинното гласуване като работа с банкомат, който всички добре познават и, че използването на интернет няма общо с процеса.

„Така, както банкоматът не те пуска да получиш исканата сума, без да минеш целия цикъл, така и машината предоставя логически механизъм, който не те пуска да отбележиш преференция, без да си отбелязал другото квадратче. От огромен интерес е какво означава недействителна бюлетина и от какво се поражда: невежество, незнание, погрешно задраскване или манипулация от страна на СИК. Защото в „Ютюб“ се въртят клипове, където се дават инструкции как да се произвеждат недействителни бюлетини там, където кандидатът или партията са неудобни“, отбеляза държавният глава. Така и машината предоставя защитен логически механизъм, който не пуска да се отбележи преференция, без да е отбелязано другото необходимо поле. Да, струва пари, но трябва да имаме машинно гласуване, най-малкото, за да решим проблема с недействителните бюлетини, както и с преброяването, с обобщаването и голямото чакане на СИК, пренасянето на протоколи. По отношение на машинното гласуване в Бюджет 2020 няма изрична позиция за откриване на процедура за купуване на машини, посочи Румен Радев и постави въпросите откъде и как ще се осигури финансирането, както и кога ще започне процедурата. Поне този път 6 месеца преди следващите избори всичко трябва да е по местата си, добави Радев.

Президентът определи броя на недействителни бюлетини за общински съветници като неприемлив.

„Това не може да бъде процент за една нормална европейска държава“, добави Румен Радев.

Президентът посочи като проблеми и огромния брой сгрешени бюлетини, разминавания в избирателните списъци, спазването на закона и от социологическите агенции, и от медиите, които влияят на мнението на хората.

Трябва да се ускорят и темповете за работа по дистанционно електронно гласуване, изтъкна още президентът. Той коментира във връзка със социологическите агенции и медиите, че законът се нарушава поголовно, а има и огромни разминавания в екзитполовете с действителността, които се подемат от медиите в хода на изборите и влияят на гласуването на хората. Това е недопустимо и тук трябва да има сериозна реакция, заяви президентът Радев.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София