Facebook

Премиерът стисна ръце с руски министър въпреки шпионския скандал

В момента между България и Русия има изключително прагматични, точни, коректни и много делови отношения. Те са взаимноизгодни и равноправни за всяка една от страните. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет с министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров след подписването на договор между „Булгартрансгаз“ и „Консорциум Аркад“ за разширението на газопреносната мрежа от турско-българската до българо-сръбската граница.

Бойко Борисов увери, че шпионският скандал няма да повлияе на отношенията между двете страни и добави, че е оптимист за проекта АЕЦ „Белене“. В момента се работи активно за създаването на консорциум. Българската страна ще се постарае максимално бързо да направи преговорите с всички потенциални стратегически инвеститори за проекта.

„Виждам огромен шанс, ако параметрите и изпълнението са в рамките на договорените правила, да стане един много добър проект“, коментира Бойко Борисов.

Той благодари и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, че е успяла да договори и удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“. По думите му това ще даде време на България тези 2 000 мегавата да бъдат заменени с нови в една нова централа. В сферата на туризма се работи за пускането на ферибот между Бургас и Новоросийск, добави Борисов.

Министър Мантуров заяви, че от руска страна са подали заявка за строежа на АЕЦ „Белене“. Русия е готова да участва в този проект в международен консорциум. „Смятам, че това е един оптимален вариант“, каза Денис Мантуров. Русия има интерес да разшири сътрудничеството с България във фармацевтичната промишленост, съобщи Мантуров.

Той допълни, че тази година се отбелязват 140 години от началото на дипломатическите отношения между двете страни. Затова Мантуров е благодарен на България за конструктивното взаимодействие и сътрудничество.

Снимка: БТА

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София