Преследваният от Испания Карлес Пучдемон зае мястото си в Европарламента

Карлес Пучдемон пристигна в Европейския парламент за първата си сесия като европейски депутат въпреки издадената срещу него в Испания заповед за арест, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

При пристигането си в сградата на парламента бившият каталунски сепаратистки лидер разкритикува Испания, че вече не зачита принципа за върховенството на закона, възприет в ЕС.

Каталунският сепаратистки лидер вече не е евродепутат

„Каталунската криза има преки последици за основите на Европейския съюз. Време е Европейският съюз да се ангажира“, заяви Пучдемон, цитиран от Франс прес, критикувайки отсъствието от сесията на бившия си заместник начело на Каталуния Ориол Жункерас, който е в затвора и когото ЕП лиши от депутатските му правомощия.

„Ако ЕС наистина беше пространство на единство, свобода и право Ориол Жункерас днес щеше да е с нас, тъй като има същото право като нас, беше избран с над един милион гласа. Тази свобода обаче не се зачита“, каза Пучдемон на обща пресконференция с друг каталунски сепаратистки лидер, избран за евродепутат – Тони Комин. Пучдемон и Комин избягаха от Испания в Брюксел, за да избегнат испанското правосъдие след опита за отцепване на Каталуния през 2017 г.

Жункерас – вторият по ранг в бившето каталунско правителство и член на друга сепаратистка партия, не на тази на Пучдемон – остана в Каталуния и през октомври миналата година беше осъден на 13 години затвор и забрана да заема изборна длъжност за противодържавна дейност и злоупотреба с държавни средства.

През декември съдът на ЕС, сезиран от Испания, постанови преди осъждането на Жункерас, че той се ползва с депутатски имунитет от избирането си в ЕП. На 3 януари обаче Испанската избирателна комисия го лиши от правомощията на евродепутат. Решението беше потвърдено в четвъртък от Върховния съд в Мадрид и в петък Европарламентът отне мандата му.

Стотици хиляди в Барселона протестират срещу присъдите на каталунски лидери

Без да бъдат осъдени в Испания, в която не са се връщали от 2017 г., Пучдемон и Комин се възползваха от имунитета си, за да заемат местата си на евродепутати на днешната първа пленарна сесия на ЕП.

Испански съдия поиска в петък от ЕП да прекрати имунитета им. Двамата сепаратисти са и обект на заповед за арест. „Не се страхувам да бъда екстрадиран от френските власти“, заяви Пучдемон.

При пристигането им в парламента в Страсбург той и Комин бяха посрещнати от няколкостотин привърженици, които развяваха каталунско знамена. „Това е ден за празнуване и предявяване на права“, заяви настоящият лидер на Каталуния Ким Тора, дошъл в Страсбург специално за случая. Според АП в подкрепа на Пучдемон и Комин в Страсбург е и каталунското коалиционно правителство.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София