Проф. Кантарджиев: Хубавото на този коронавирус е, че не мутира бързо

Трудно е да се въведе ваксина срещу коронавируса на практика, защото трябва да мине през тестове по протокол на Световната здравна организация и това коства месеци. Хубавото на този коронавирус е, че не мутира бързо, а ваксината, която ще бъде създадена, ще има добър ефект. Това заяви на ежедневния брифинг на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести.

По думите му, още през февруари във Великобритания са изготвили ваксина, но тя все още се тества върху животни.

Такава е произведена и в Китай. Работят и в Русия. В САЩ, където е най-развита науката, отдавна има такова нещо, но са нужни месеци, за да можеш да минеш от животно на човек и да видиш страничните ефекти. Представете си, че след няколко месеца всички се разболеят от диабет! Затова бавно се разработват ваксините„, добави проф. Кантарджиев.

Според него, добрата новина е, че коронавирусът не мутира бързо в „основната си част“ и не трябва да се готвят постоянно нови ваксини.

Предавайки се от човек на човек, вирусът става по-безопасен. Инфекцията не е така тежка като в началото и не води толкова често до смърт. Това е философията на природата и на самия вирус, който се развива само в жив организъм и прави всичко възможно да се адаптира. На плоските повърхности коронавирусът не живее, а преживява. Той обича ниската температура и влагата„, каза още професорът.

Експерти от БАН работят по създаването на ваксина срещу Covid-19. Департаментът по вирусология ще изследва 22 антивирусни тела. Доцент д-р Милка Петрова обяви пред Bulgaria ON AIR, че от института очакват финансиране, но работата вече е започнала.

„Надеждата идва от това, че пробите са аналози на досега използваните. Те вече дадоха положителен резултат срещу подобни вируси. Надяваме се да открием вещество терапевтик“, допълни тя.

От друга страна, е възможно ваксината срещу туберкулоза да е лекът за коронавируса. Изследвания за тази възможност правят световни лаборатории през последните дни.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София