Facebook

Пуснаха под домашен арест новите двама обвинени за съучастници на Васил Божков

Специализираният наказателен съд отказа да остави под стража, но освободи под домашен арест новите двама обвиняеми като съучастници на бизнесмена Васил Божков. Това са Пламен Георгиев и Тодор Марков – първият бивш член на Комисията по хазарта, който сега работи в счетоводна фирма, а другият – настоящ шеф на отдел „Контролна дейност“ в комисията.

Днес беше съобщено, че прокуратурата им е повдигнала по две обвинения – за участие в организирана престъпна група, ръководена от Божков, и за неизпълнение на служебните им задължения, което е довело до ощетяване на държавата с огромна сума. Каква е тя, не се съобщава.

Освен това от държавното обвинение настояха на двамата да бъда наложена постоянна мярка „Задържане под стража“, защото престъплението, извършено от тях, било умишлено и тежко и законът предвижда над 5 години лишаване от свобода за него.

В съдебната зала обвиняемите заявиха, че нямат общо „с това, което се случва в държавата“, предаде Нова телевизия. 

Съдебният състав се съгласи, че няма достатъчно доказателства за участие на двамата в престъпна група, ръководена от Божков. Само за второто обвинение имало такива. Магистратите обаче прецениха, че няма опасност двамата да се укрият, частична била и опасността да извършат друго престъпление. Затова според тях задържане под стража би било прекалено тежка мярка за неотклонение, докато не бъдат изяснени всички детайли по разследването около случая. 

Марков и Георгиев няма да могат да контактуват със служители от Комисията по хазарт, за да не влияят на разследването, съобщи БНТ.

В съдебната зала Марков заяви, че ако бъде оставен в ареста, има риск за здравето и живота на баща му, който наскоро е получил инсулт.

Самият собственик на „Нове холдинг“, който беше задържан в Обединените арабски емирства, е със 7 обвинения – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба. Според прокуратурата фирмите му за хазартни игри дължат на държавата над 559 млн. лева.

Вече бяха обвинени и задържани още трима бизнесмени, които обвинението смята също за съучастници на Божков – Георги Попов, Борис Бекяров и Александър Тумпаров, на когото беше определена рекордната парична гаранция от 1,5 млн. лева.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София